Česko: nejvyšší růst realitních investic ve střední Evropě

Česká republika zaznamenala v loňském roce nejvyššího meziročního nárůstu objemu realitních transakcí ve střední Evropě. Investice na domácím trhu dosáhly 2,2 miliardy eur oproti 479 milionům eur v roce 2010. Vedoucí pozici v regionu si udrželo Polsko s transakcemi v hodnotě 2,58 miliardy eur za rok 2011. Na Slovensku byly v roce 2011 uzavřeny transakce v hodnotě 263 milionů eur oproti 53 milionům eur v předchozím roce.

„Mimořádný výkon českého a slovenského trhu odráží, nakolik se zlepšuje vnímání těchto trhů mezi zahraničními investory. Svůj vliv má také neustále rostoucí počet domácích investorů. Již dnes jsou v přípravě velké transakce, a pokud dojde k jejich uzavření, mohl by letošní celkový objem investic v České republice dosáhnout podobné částky jako v uplynulých 12 měsících. Rovněž očekáváme, že na trh bude proudit kapitál z nových zdrojů,“ říká James Chapman, vedoucí investičního týmu Cushman & Wakefield (C&W) v Čechách a na Slovensku.

Převládají investice do maloobchodu

Obliba jednotlivých segmentů na straně investorů se v roce 2011 oproti předchozímu roku v podstatě nezměnila. Na středoevropské úrovni převládaly investice do maloobchodu, byť jejich podíl poklesl ze 49 procent v roce 2010 na 40 procent v roce 2011. Investice do kancelářských nemovitostí se v roce 2011 udržely ve výši 37 % a investice do průmyslového segmentu vzrostly z 8 % na 15 %.

„Podíl maloobchodu na celkových investicích v České republice činil 51 % a překonal tak středoevropský průměr. Díky prodeji dvou významných průmyslových portfolií developera VGP byl loňský rok mimořádný také z hlediska investic do průmyslových parků – jejich podíl dosáhl 23 procent. Zato investice do kancelářských nemovitostí zůstaly s 26procentním podílem za středoevropským průměrem. V letošním roce by se však toto rozdělení mělo změnit, neboť očekáváme silný nárůst objemu investic do kanceláří,“ předpokládá Chapman.

Přestože panovala obecná shoda v tom, že Polsko v roce 2011 dosáhlo statutu nejvýznamnějšího trhu, ne všichni investoři vyhledávali bezpečné investice. U řady z nich se projevil silný důraz na hodnotu, v důsledku čehož je z Polska odlákaly relativně atraktivnější ceny v České republice. V Česku připadalo na mezinárodní kupující celkem 76 procent objemu všech transakcí. Zbývající 24procentní podíl tvoří domácí investoři, kteří tak investovali 544 milionů eur. Nejaktivnějším domácím hráčem byla CPI.