Českobudějovická vysoká škola bude vyučovat řízení dronů

dron UPS

dron UPS Zdroj: čtk

Mi Drone od Xiaomi
Mi Drone od Xiaomi
Mi Drone od Xiaomi
Amazon v současnosti intezivně testuje doručování zboží prostřednictvím leteckých dronů. Společnost také začala spolupracovat s Úřadem Spojeného království pro civilní letectví, kde se v rámci testování chce zaměřit na provozní vlastnosti a senzory pro detekci překážek
Dron společnosti UPS
9
Fotogalerie

Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) bude od příštího akademického roku vyučovat předmět řízení dronů. Bude tak jednou z mála škol v Česku, kde se studenti řízení bezpilotních systémů mohou věnovat.

Absolventi předmětu budou podle školy připraveni složit zkoušku pro piloty dronů u Úřadu pro civilní letectví. VŠTE zahájí výuku předmětu na katedře dopravy a logistiky jako součást oboru Technologie dopravy a přepravy.

"Multikoptéry, tedy drony, se stávají fenoménem. Jejich vývoj je rychlý, a má-li být zdařilý, musí mít nejen kvalitní legislativu, ale také kvalifikovanou obsluhu," řekl garant předmětu Ladislav Bartuška z katedry dopravy a logistiky. Dodal, že VŠTE rovněž připravuje pro příští rok kurzy pro veřejnost, kde by se zájemci učili manipulovat s drony.

Podle Bartušky lidé s těmito znalostmi najdou své uplatnění na trhu. "Dovolím si předpovědět, že vznikne nová profese operátora dronů. Mladý obor, jakým bezpilotní letouny jsou, se totiž stále rychle vyvíjí a tato profese bude potřeba. Stejně jako legislativní sladění civilního a komerčního užívání, aby nedocházelo k problémům v budoucích letech," uvedl.

Bezpilotní letoun je letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku, nebo létat samostatně pomocí předprogramovaných plánů nebo pomocí složitějších autonomních systémů. Drony často používá armáda k průzkumným i útočným letům. S bezpilotními letouny se dá například rovněž fotit a filmovat.