Českou účast na Expu doprovodí Laboratoř ticha

Laboratoř ticha

Laboratoř ticha Zdroj: CVUT

Dvanáct čtverečních metrů živého lesa, automatický pěstební systém, živý přenos z miniaturních kamer na obrovskou projekční plochu, robotická ramena, mikroskopy či kamerový systém reagující na pohyb návštěvníků. To bude mimo jiné součástí multimediální instalace v Českém pavilonu na nadcházející celosvětové výstavě Expo v Miláně nazvané Laboratoř ticha.

Projekt, který při vstupu návštěvníků do Českého pavilonu uvidí jako vůbec první, dnes jeho tvůrci představili novinářům. Instalace má podtitul „čím pomaleji jdeme přírodou, tím větší tajemství nám odkrývá“. Podle záměru jejích hlavních autorů Davida Sivého a Jana Tůmy z ČVUT by měla vytvářet rozjímavou atmosféru českého lesa a prostřednictvím vyspělých technologií současně odhalovat tajemství světa rostlin.

„Cílem je dosažení co nejjednoduššího sdělení a silného emocionálního zážitku,“ uvedl Jan K. Rolník, hlavní manažer projektu a zároveň kreativní ředitel společnosti Full Capacity, která na Laboratoři ticha úzce spolupracovala s pražským ČVUT a jejími pracovišti. Mezi ně patří zejména faktulta architektury, Institut intermédií, Institut světelného designu či Univerzitní centrum energeticky efektivních budov.

Přímo v českém pavilonu se instalace přesune v únoru, samotné Expo začne 1. Května. Letošní ročník je přitom zaměřen na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Cílem je umožnit prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je přitom otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety, jejichž počet stále stoupá, dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

Kromě Laboratoře ticha vybuduje Full Capacity interiér a výstavní mobiliář sousední části Českého pavilonu s názvem Země fantazie, kde budou dočasné expozice krajů a partnerů české účasti na Expu.