Český internetový uzel Peering.cz míří na Slovensko

Zdroj: Jan Sedlak

Na trhu s českými peeringovými uzly, kterými proudí data z tuzemského i zahraničního internetu, je poslední dobou poměrně živo. Na donedávna jediný a dominantní národní uzel NIX.CZ postupně dotírá mladé komerční centrum Peering.cz, kterému se neustále daří navyšovat počet připojených sítí a zvyšovat datový tok. Počet přenesených dat v NIXu naopak stagnuje.

Peering.cz na trhu působí zhruba půl roku a v současné době je do něj zapojeno 31 sítí, přičemž 4 další jsou údajně ve fázi technické realizace. Společnost Zdeňka Cendry se navíc rozpíná do zahraničí, konkrétně na Slovensko. Tam už Peering.cz připojil první slovenskou síť Slovanet s tím, že další mají následovat v průběhu týdnů a měsíců.

„Na jaře máme jako prioritu rozšířit dostupnost připojení Peering.cz do 3 datových center v Bratislavě,“ popisuje plány pro E15.cz Zdeněk Cendra. „Ve výsledku bude možné na Slovensku získat data z českého internetu v podstatě lokálně.“ Čeští zákazníci by se navíc díky tomu měli dostat k obsahu ze slovenského internetu levněji.

Hra o čísla

Peering.cz by na Slovensku mohl hrát zajímavou roli, už nyní například do Slovanetu dodává více dat než slovenský uzel SIX.SK.

Mladý internetový uzel ve špičce odbavuje datový tok o velikosti 67 Gb/s, což mu v Česku stačí na zhruba 25procentní podíl na trhu. Peeringu se díky rostoucímu počtu členů neustále daří datový tok navyšovat. Ještě začátkem listopadu měl 19 připojených členů a „traffic“ 51 Gb/s. Zdeněk Cendra nicméně v té době pro E15.cz uvedl, že by chtěl mít do konce roku datový tok kolem 100 Gb/s, což se zatím nepodařilo.

Zavedený NIX.CZ stále co do počtu odbavených dat jasně vede a ve svých maximech si sáhne na více než 250 Gb/s. Tato čísla ale nijak zásadně nerostou a například v ročním srovnání je v podstatě vidět stagnace.

Podle Zdeňka Cendry je to dáno i vstupem jeho konkurenčního projektu do tohoto byznysu. V NIXu ale mají jiný názor a argumentují tím, že zmíněná stagnace reflektuje globální trend. Čerstvý report Euro-IX, které sdružuje peeringová centra, nicméně ukazuje agregovaný meziroční nárůst datového toku v roce 2013 o více než 25 procent – z 10 na 13 TB.

Čtěte také:

Martin Semrád: Jak propojujeme český internet

Zdeněk Cendra: Narušitel českého internetu

„Report může ukazovat řadu věcí, například nárůst počtu monitorovaných uzlů nebo akumulaci růstu na všech trzích,“ vysvětluje pro E15.cz ředitel sdružení NIX.CZ Martin Semrád. Pohledy na grafy v jednotlivých zemích mu v některých případech dávají za pravdu – stagnují také centra v Budapešti, Berlíně, Bratislavě, Varšavě a některých dalších zemích.

Národní uzel NIX na přelomu roku také přišel s novým ceníkem připojení. Za 10Gb port se nyní platí 19 tisíc korun měsíčně, v loňském roce to bylo 22 tisíc (v roce 2009 dokonce 46 tisíc). Zdeněk Cendra si myslí, že jeho Peering.cz donutí NIX jít s cenami níže. „Do hlav konkurence nevidíme, ale myslíme se, že díky Peering.cz bude muset NIX snižovat ceny rychleji,“ tvrdí. Jeho společnosti nabízí za 10Gb port 14 a půl tisíce za měsíc.

NIX se nicméně odvolává na každoroční snižování cen, které je prostě logické. „Ke snižování cen za připojení dochází už pravidelně několik let a děje se tak na základě rozhodnutí členů sdružení. Provoz našeho neziskového sdružení je nákladově orientovaný. Příjmy se tedy snažíme cílit na stejnou výši jako předpokládané náklady,“ vysvětluje Martin Semrád s tím, že cenu určují členové NIXu.