Český Microsoft hledá nové sídlo, spojí se s pražským Skypem

Novou pobočku Microsoftu si navrhnou sami zaměstnanci, podobně jako tu ve Vídni.

Novou pobočku Microsoftu si navrhnou sami zaměstnanci, podobně jako tu ve Vídni. Zdroj: Jan Sedlak

Česká pobočka Microsoftu chystá stěhování do nových prostor. V nich se spojí s pražskou vývojářskou centrálou Skypu. Vznikne tak jeden větší komplex zaměstnávající zhruba 450 lidí – 250 jich „dodá“ Microsoft, zbylých 200 pak koupený Skype. Počítá se i s rezervou, Skype má v Praze další plány na růst.

V Microsoftu se aktuálně poohlíží po vhodných prostorách. Termín a finanční náklady jsou tak nejasné. „Zvažujeme možnosti. Bude záležet na tom, jestli seženeme již hotovou budovu, nebo se vybereme nějakou teprve rozestavěnou. Celý proces ale určitě potrvá přes rok,“ vzkazuje mluvčí českého Microsoftu Lenka Čábelová. „Reálný termín je podzim 2015,“ doplňuje šéfka zdejší pobočky Biljana Weber.

Microsoft aktuálně sídlí v BB Centru Brumlovka poblíž Budějovické v Praze. Rostoucí Skype naopak sídlí na Andělu v ulici Radlická, kde v rámci rozšiřování mimo jiné zabral některé bývalé prostory odstěhovaného Seznamu. Pro Microsoft už to bude druhé stěhování. Ve svých tuzemských počátcích v podstatě sídlil v paneláku na Novodvorské.

Obě strany se po akvizici před třemi lety postupně sbližují a i v Praze se postupně společně pracuje na rostoucím množství projektů, sestěhování je tak údajně logickým krokem.

Kanceláře se skluzavkou

Nové prostory mají zapadnout do světového konceptu, který v Microsoftu nazývají „workplace advantage“. Jde v podstatě o moderní kancelářské prostory, jaké je možné vidět u mladých zejména technologických a internetových firem.

„Máme takový základní mustr, z čeho při navrhování pracovního prostoru vycházet, konečná realizace a detaily jsou však na jednotlivých pobočkách,“ vysvětluje Čábelová. Do budování prostor se tak budou moci zapojit zaměstnanci a bude záležet na nich, jakou jejich nové kanceláře dostanou finální podobu. Mají se sbírat nápady a podněty a ty se pak doladí ve spolupráci s architekty a designéry.

Nejde nám o hodiny odsezené v kanceláři, ale o odvedenou práci. Alexandra Moser z Microsoftu ve Vídni.Nejde nám o hodiny odsezené v kanceláři, ale o odvedenou práci. Alexandra Moser z Microsoftu ve Vídni. | Jan Sedlak

Výsledkem má být mimo jiné prostor, který neklade důraz na tradiční pojetí kanceláře. Zaměstnanci tak nebudou muset mít vlastní pracovní stůl a po příchodu do práce si budou moci vybrat, kde se zrovna usadí – třeba ve firemní kavárně, na terase a podobně.

Český Microsoft chce čerpat inspiraci u poboček, které už si touto změnou prošly. Například ta ve Vídni má zasedací místnost vyzdobenou street artem a graffiti, skluzavku, mobilní pracovní místa a nemá vůbec žádné pevné telefony. Zaměstnanci navíc nemusí v kanceláři trávit pevnou pracovní dobu a mohou pracovat podle svých představ a požadavků jejich týmu.

Vstříc mladé generaci

Microsoft tímto vychází vstříc nastupující generaci Y, pro kterou je pracovní flexibilita velice důležitá. Na druhé straně byla tato změna pojata také jako možnost zajímavé propagace. Firma na příkladu svých pracovišť chce ukázat, jak je možné v této době používat technologie, v tomto případě Office 365, komunikační nástroj Lync, firemní sociální síť Yammer, cloudové úložiště OneDrive a tak dále.

Co takhle si vytvořit místo schodů skluzavku?Co takhle si vytvořit místo schodů skluzavku? | Jan Sedlak

Pro firmy jsou mobilní a pružní zaměstnanci velice zajímavou komoditou. Podobné fungování totiž přináší úspory na nájmu či energiích. Firmy navíc opouští od dlouhodobého plánování, které nakonec nemusí vůbec odpovídat realitě. Naopak, je lepší mít flexibilní pracovníky, kteří dokáží rychle zareagovat na změny.

Zrovna Microsoft toto potřebuje – musí rychleji vyvíjet software, rychleji reagovat na trendy. Nutné změny do hry přináší nejenom nový šéf Satya Nadella, ale také poslední akvizice. Vývojáři ve Skypu už velice pružně pracují a na Andělu už moderní kanceláře mají. Yammer zase do největší softwarové firmy světa .