Český trh s on-line hudbou dál kvete

stahování filmů

stahování filmů

Obyvatelé Česka v roce 2012 utratili za nákup skladeb a alb v digitální formě přes internet 80,4 milionu korun. Vyplývá to z údajů české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Podle prvních odhadů se toto číslo loni zvýšilo minimálně v řádu desítek procent. Důvodem je rozšiřující se nabídka interpretů i internetových obchodů. Loni v dubnu například v Česku spustil prodej on-line hudby Google Play.

Jedním z prvních indikátorů rapidně rostoucího zájmu jsou aktuální data Ochranného svazu autorského (OSA). Svaz na poplatcích za prodej on-line hudby včetně streamingu či mobilních vyzvánění od ledna do října inkasoval 11 milionů korun, což je více než za celý rok 2012, kdy získal 9,4 milionu.

Ještě větší nárůst registruje svaz u prodeje digitálních skladeb. Za loňských deset měsíců vybral 3,8 milionu korun, zatímco za celý rok 2012 činila částka pouhých 190 tisíc.

„Celková čísla z internetového prodeje nyní tvoří asi 23 procent prodejů na fyzických nosičích. Odhad pro letošní rok je, že bychom se mohli dostat přes 30 procent,“ uvedl na konferenci serveru Mediář. cz o placeném obsahu na internetu předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Inkaso OSA z prodeje on-line obsahuInkaso OSA z prodeje on-line obsahu | OSA

Nárůst potvrzují i předběžné údaje internetového obchodu Supraphonline.cz. Za leden až listopad zaznamenal meziroční nárůst o 35 procent, v prosinci podle prvních odhadů meziročně dokonce o 57 procent.

„Důvodů je více, od čím dál většího povědomí o značce Supraphonline přes obecně se zvyšující povědomí o digitálním prodeji hudby až po rapidně se rozšiřující nabídku,“ řekl deníku E15 Michal Koch za Supraphonline.cz. To se podle něj projevilo od října, kdy obchod zahájil prodej mezinárodního obsahu a nabídka se rozšířila ze šesti tisíc alb na 62 tisíc.