Cesta kolem světa za 80 minut. S nožem a vidličkou

Pivo ze sudů teče proudem a z hrnců se kouří. O posledním květnovém víkendu se v hlavním městě střetnou dvě největší letošní oslavy jídla a pití.

Desítky kilometrů mají už naběháno krojovaná děvčata a chlapci, kteří od poloviny května obsluhují hosty Českého pivního festivalu. Rok 2011 bude patřit v historii přehlídky mezi ty blahobytné.

„Počasí nám přeje. Děláme rekordy, za sobotu jsme vytočili dvě stě dvacet sudů piva. V pátek a v sobotu večer je těžké najít místo,“ pochvaluje si ředitel festivalu Jan Hübner.

Připravují se i šéfkuchaři prvotřídních restaurací, kteří budou od pátku do neděle na Pražském hradě servírovat zajímavě připravená menu. Letos jídelní lístek připomíná výňatky z cestovních průvodců.

Dvě stě let starý recept z císařské kuchyně

Vepřový bok v černém kari, červená čočka s rýží basmati reprezentuje Indii, dušení šneci na červeném víně Francii, zázvorová tygří kreveta s wasabi odkazuje na Vietnam, ledová polévka z avokáda a žlutých rajčat zase na indonéskou kuchyni, palačinky s javorovým sirupem a borůvkami na americkou a hovězí květová špička s cibulovými bramborami a fazolkami připomene rakouský recept.

„Je to starobylé jídlo z dob Rakousko-Uherska, kde se podávalo na císařském dvoře. Jedná se o vařené maso s restovanými bramborami a nakyselo upravenými fazolkami. K němu se podává směs křenových omáček,“ přibližuje šéfkuchař Petr Hajný z restaurace Chagall's, kde jídlo podávají především o víkendech.

Zcela zvláštní postavení budou mít české speciality. „Přesvědčí vás, že i česká kuchyně může být zdravá,“ říká pořadatel Prague Food Festivalu Pavel Maurer. Do této kategorie přihlásil krkonošský hotel Horizont kyselo, kachní prsíčko s kysaným zelím a povidlové taštičky.

Z podhradí až do královských zahrad

Obě přehlídky – pivní i gastronomická – se předhánějí v superlativech. Pořadatelé jim dali přídomky „největší v zemi“. Na žádné z nich se neplatí korunami. Jídlo se platí v grandech, jeden grand stojí deset korun. Pivo v tolarech. Za jeden tolar v hodnotě 44 korun dostane host pivo jakéhokoli druhu z více než sedmi desítek značek.

V Letňanech vyrostlo pivní městečko nápadně podobné známějšímu Oktoberfestu v Mnichově. Do čtyř obrovských stanů si vedle sebe sedne deset tisíc hostů, které obsluhuje dvě stě servírek a číšníků v krojích a baví desítky kapel.

Organizátoři očekávají, že alespoň jeden půllitr si přijde vypít 180 tisíc lidí. O přísun hostů se stará i více než stovka cestovních kanceláří, které svým klientům naplánovaly výlet za českým pivem. „Zhruba šedesát procent návštěvníků jsou zahraniční turisté, menší půlka jsou Češi,“ odhaduje ředitel třetí pivní přehlídky Hübner.

Prague Food Festival „šplhá“ stále výš. Před pěti lety začínal na Kampě, loni už opanoval jižní zahrady Pražského hradu a letos se kuchaři zabydlí přímo v Královské zahradě u Míčovny. Pavel Maurer očekává až sedm tisíc návštěvníků denně.

„Minulý rok navštívilo festival 18 055 hostů, každoročně se zájem zvyšuje,“ říká organizátor třídenní slavnosti jídla. Ochutnat zajímavé speciality přicházejí hlavně Pražané, ale přijíždějí i lidé z Moravy a Slovenska.

Na co si potrpí Jiří Menzel

Stejnou měrou jako se rozšiřuje počet návštěvníků, přibývá i bodů do programu. Tentokrát se například režisér Jiří Menzel ve dvojici s Janou Krausovou pustí s dalšími herci do vaření v minikuchařské show Hvězdy vaří.

„Není v jídle příliš vybíravý. Snad jediné, co nemusí, jsou rybí speciality, je více na červené maso, třeba guláš,“ naznačuje režisérova asistentka Míla Řádová, čím by mohl Menzel porotu zaujmout.

Loni bylo velkým hitem padesát dní vyzrálé české hovězí a také ústřice. „Prodalo se jich 4 500 kusů, což je rekord. Velký úspěch měly i kuchařská show Zdeňka Pohlreicha a Riaccarda Lucqueho, kteří vaří na festivalu i letos,“ láká Pavel Maurer.

Show pro diváky chystá i šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift (na snímku). Jeho půlhodinové páteční představení má název Emoce na talíři.

„Emocionální gastronomie si s jídlem hraje. Je to jídlo s příběhem. Mohou to být například buchtičky se šodó, které vám vařila babička, chutnají stejně, ale vypadají jinak,“ přibližuje Štift. Divákům připraví pralinkové foie grass (tedy husí játra) s cukrovou vatou.

„Já bych si přál, aby lidé ochutnali pivní, vinnou a gorgonzolovou zmrzlinu. Nenechám si ujít nalévání sherry z výšky z rukou andaluského mistra venenciadora, což je atrakce, kterou si myslím, že v naší zemi nikdo ještě neviděl,“ říká Maurer.

Kdo se rád poučí, může z festivalu odejít i jako amatérský tanečník flamenca či sommeliér nebo si odvézt jako trofej sud piva ze soutěže v čepování. Pivo se na gastronomické přehlídce objevuje více než v předešlých ročnících. Bude se ale popíjet hlavně k jídlu.

Ke knedlu zelu vepřu jedno hořké černé

Kombinacemi jídla i vína se zabývá většina restauratérů, někteří zaměstnávají sommeliéry, jinde to zvládne šéfkuchař s degustačním kurzem. Na párování piva a jídla se ale musí sejít dva – sládek a kuchař.

Jedním z prvních sládků, který českým pivařům představil zajímavé chuťové kombinace, byl Američan Garrett Oliver, vrchní sládek Brooklyn Brewery.

Před šesti lety na ústeckých sladařských dnech tento světový znalec piva radil pšeničné k rybě a sushi, tradiční knedlo vepřo zelo doporučil zalít hořkým černým a šokované přítomné nabádal, aby si k plzeňskému dali kaviár.

Jaké kombinace představí na Prague Food Festivalu sládek plzeňského Prazdroje Václav Berka, který spolupracoval hned s několika šéfkuchaři, je překvapením. Oba festivaly se protnou v pátek a v sobotu, kdy pivní přehlídka v Letňanech končí. Jíst se ale bude na Hradě až do nedělního večera.