Cesta po Vietnamu v době svátků

Plzeňská literátka a fotografka Milena Písačková vyrazila na expedici po Asii. Sedmička exkluzivně nabízí její zápisky z Vietnamu.

Vietnam přivítal rok Tygra. Původně jsme si představovali, že v Hanoji bude příjemné jaro. Ostatně symbolem Nového roku ve Vietnamu jsou rozkvetlé broskvové větvičky. Ale počasí tady nyní připomíná spíš září nebo začátek října. Je zataženo a často mrholí, teploty se pohybují okolo třinácti stupňů. Vietnamský Nový rok, neboli Tét, se tu slaví nejméně čtyři dny.

Pro cestovatele je to trochu problém, protože již dlouho dopředu nejsou k dispozici žádné letenky ani jízdenky na linkové autobusy. Přecpané jsou i silnice a vlaky. Všichni Vietnamci jezdí tou dobou na návštěvu ke svým početným příbuzným. Zavřeno mají obchody, banky, úřady i většina místních jídelen a restaurací. Nejlepší je tedy zůstat na pár dní v Hanoji a pozorovat čilé přípravy a posléze oslavy příchodu Nového roku.

Citrusovník a silvestr

Již den před místním „silvestrem“ je možné spatřit lidi, jak si na motorce vezou domů až třímetrový citrusový stromek kumkvat, který připomíná mandarinkovník a je také malinkým oranžovým ovocem celý obalený. Je to obdoba našeho vánočního stromku. V předvečer Nového roku se rozjede zábava u centrálního jezera Hoan Kiem.

Na dvou pódiích zde artisté předvádějí ty nejúžasnější triky a zpěváci a tanečníci se předhánějí v působivosti svých vystoupení. Při některých kolektivních tancích nechybí ani rudé vietnamské vlajky – i s nechvalně proslulým srpem a kladivem. Přece jen jsme v socialistické zemi, leccos tady připomíná dobu u nás před více než dvaceti lety. Vše se mísí s buddhistickými tradicemi.

Novoroční koláč

Na Nový rok se všichni navštěvují a pojídají slavnostní pokrmy, například banh chui – hranatý rýžový koláč s fazolemi a vepřovým. Celé rodiny také chodí do chrámů a pagod pomodlit se za zesnulé předky a uctít božstva obětinami. Většina obyvatel Hanoje nemá auto, ale rodinnou motorku, na kterou se musí vejít i čtyři nebo pět lidí.

Před branami chrámů visí červené lampiony a oltáře uvnitř se plní květinami, zapálenými vonnými tyčinkami, čerstvým jídlem, ale i bankovkami vietnamských dongů. Také děti dostávají červené obálky plné li ši – peněz pro štěstí. Tato úlitba je nezbytná pro zachování přízně bohů po celý následující rok.

Jednorožci nosí štěstí

Kromě novoročního ohňostroje patří k dalším tradicím i tance jednorožců. Ty předvádí party mladíků v ulicích za ohlušujícího doprovodu bubnů a činelů. Tančí a skáčou v dlouhém kostýmu s hlavou smějícího se jednorožce a navštěvují domácnosti i obchody v sousedství. Jednorožec symbolizuje štěstí, mír a prosperitu.

Navečer se Hanoj rozzáří barevnými světly – lucerničky svítí u jednopilířové pagody poblíž Ho Či Minova mauzolea, osvětlená je i hladina jezera Hoan Kiem. Všude visí vlajky a barevná výzdoba, do pozdních nočních hodin je na ulicích rušno, troubí motorky a všude stojí prodavači balónků. A lidé si přejí chuc mung nam moi – šťastný nový rok.