Čeští dobrodruzi chtějí jako první přeplavat na voru Atlantik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Skupina českých dobrodruhů chce jako první přeplout Atlantický oceán na voru. Mělo by se tak stát příští rok na podzim. Vor, na němž se na cestu z Evropy na americký kontinent vydá, staví v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku. Příští rok v létě tam chtějí plavidlo vyzkoušet i na vodě, uvedl jeden z členů expedice Josef Boháč.

„Když budou dobré podmínky, tak bychom oceán mohli přeplout za tři měsíce. Ale my si spíš necháváme rezervu na pět měsíců. A někdy v tom období mezi třemi až pěti měsíci bychom tam měli dorazit,“ uvedl Boháč.

Expedice, která bude pravděpodobně čítat čtyři členy, chce vyplout z Portugalska. Bude je čekat přibližně 9000 kilometrů dlouhá cesta po vodě. Jejich anabáze však nezačne na oceánu. „Chceme vyplout z řeky a po ní se dostat do moře,“ řekl. Expedice by si tím podle Boháče připsala další unikát. Byla by první, která by vyplula na oceán svépomocí. „Zatím všechny vory, které se po něm plavily, někdo na Atlantik přivezl nebo dotáhl,“ uvedl Boháč.

Vor českých dobrodruhů se skládá ze 16 smrkových kmenů. Každý z nich má objem metr krychlový. I ve volbě materiálů Boháč usiluje o jistý primát. Zatím všechny vory, které se vydaly na Atlantik, byly vyrobeny z balzového dřeva. „Na smrkových kmenech to nikdo nezkoušel. Balzové je mnohem lehčí a voda ho tím pádem snadněji nadnáší. Takže my teď také trochu bojujeme s Archimedovým zákonem,“ poznamenal.

Boháč původně předpokládal, že by první testy na vodě mohly být už letos. Ale vzhledem k prodloužení prací se zkouška na lipenské přehradě uskuteční příští rok v červnu. Náklady na vybudování voru s plachtou, který bude poháněn jen větrem, a dopravu plavidla do Portugalska činí odhadem 400.000 korun.

Příští rok po letních zkouškách expedice vor rozebere a na kamionu převeze k Atlantiku. Plavidlo pohromadě drží především lana a šrouby. „Musíme to všichni umět rozebrat a zase dát dohromady,“ uvedl Boháč.

Plavbu přes Atlantik bere Boháč jako sportovní výkon. A částečně to vnímá jako část své životní filozofie. „Já jsem prostě zvyklý být na vodě, plavím se na všem možné. Život na moři je pro mě zkrátka vším,“ řekl.