Čestr – to je česká stračena

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: cestr

Snad všechny počiny úspěšného restauratéra Tomáše Karpíška byly trefou do černého a vzbudily po právu patřičný rozruch na pražské gastronomické scéně. Stačí připomenout Brasileiro, Café Savoy, La Degustation či oba Lokály, o kterých jsme psali nedávno. Nejmladším bratříčkem zmíněných restaurací je Čestr, jenž vzdává hold perfektně vyzrálému hovězímu masu z české stračeny (odtud také značně netradiční, nicméně dobře zapamatovatelný název).

Zlatá rebarborová

Na jídelním lístku samozřejmě najdete také pár nemasových, celkem kreativních kombinací, třeba pečenou červenou řepu s kozím sýrem či avokádový salát s gorgonzolou a hruškovým dresinkem, ale do Čestru se chodí v první řadě na masové hody. Při první návštěvě můžete vyzkoušet kombinaci předkrmu, „hotovky“ a steaku za 548 korun, ale v tomto případě vám pravděpodobně nezůstane místo na dezert, který je zde, i když to jen málokdo čeká, skutečně mistrovským kouskem (není divu, když je pro Čestr vymýšlí vyhlášený cukrář z La Degustation Lukáš Pohl). Zvlášť rebarborový koláč s drobenkou z mandlí a hovězího morku, jenž ozdobil zářijové menu, je naprosto famózní. A zasloužil by si zlatou.

Kolínko v rendlíku

Ale na sladké se sem primárně nechodí, takže pojďme rychle k masu. Z předkrmů jsem ochutnal dva: plátky čerstvé svíčkové ochucené jablečnou marmeládou se zázvorem byly křehké a lahodné. Také místní tatarák Čestr s osmaženými kapary a zastřeným křepelčím vajíčkem byl výtečný, ovšem ne každý ocení to, že není příliš okořeněný a dochucený, aby nechal vyniknout jemnou chuť syrového masa. Ovšem osmažené kapary jsou dostatečně rafinovaným doprovodem.

Pokud vám to nestačí, přinesou vám vše potřebné a můžete si ho dochutit. K druhému chodu jsem se rozhodl pro hotovky. Pomalu pečená či pozvolna rožněná masa se v nabídce střídají tak, jak se vyzrálá půlka stračeny zpracovává (takže se i během jednoho jediného dne mění jídelní lístek). A stálo to za to. Hrudí pomalu pečené s majoránkou stejně jako kolínko pečené na černém pivě s máslem a cibulí byly servírovány v kastrůlcích, které evokovaly styl venkovských hospůdek. Hrudí bylo jemnější a delikatesnější a krásně pasovalo s jemnou omáčkou a chlupatými knedlíky. Kolínko na pivě bylo na můj vkus až příliš kořeněné, ale samotné maso, měkké a šťavnaté, opět nemělo chybu.

Jaký steak je nejlepší?

K pití se nabízí především výtečná plzeň, ale k dispozici je i velmi slušný vinný lístek, ve kterém najdete spoustu zajímavých lahví včetně unikátních vín ze sdružení moravských autentistů. Pokud rádi zkoušíte netradiční vína, určitě některé z nich ochutnejte.

Ale zpět ke kulinární nabídce. Z čistě gurmánského hlediska je lepší volbou dušené a rožněné maso, jež nabízí větší rozpětí chutí a drobných nuancí, zatímco steak je prostě steak (a buď může být skvělý, nebo nestojí za nic). Ovšem Čestr nabízí hostům, řekněme, takovou malou poťouchlost. Pokud se považujete za odborníky ve světě steaků, můžete si dát verzi „steakový souboj“, kdy vám budou (je to určeno pro dvě osoby) servírovány steaky z české stračeny, amerického a argentinského Anguse. A co vyhrává? Vyzkoušejte sami.

Na závěr bych rád poznamenal, že z celkového, jinak velmi příjemného, zážitku vyčnívají tři věci – mimořádně milá obsluha a jídelní lístek, který dostane každý host originální a zapečetěný. A nakonec skvělá, ale opravdu skvělá chuť vyzrálého masa, na něž jsme v českých podmínkách nebyli moc zvyklí.
Kontakt: Čestr, Legerova 75/57, Praha 1, ambi.cz

ilustrační fotoilustrační foto|Libor Budinsky

Z nabídky: Plátky čerstvé svíčkové s jablečnou marmeládou se zázvorem 168 korun, pečená červená řepa s kozím sýrem 138 korun, pomalu pečené hrudí s majoránkou a chlupatým knedlíkem 188 korun, čtvrtkilový steak grilovaný na dřevěném uhlí 399 korun, rebarborový koláč s drobenkou z hovězího morku 138 korun, buchtičky plněné mákem s rumovou pěnou 138 korun

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * *1/2
sociální zařízení * * *1/2
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *

hvězdička

Autor je publicista