Cétéčko má přitáhnout i cizince

Vyšetření pacientů v karlovarské nemocnici budou přesnější a šetrnější. Díky zcela novým přístrojům za desítky milionů korun.

Počítačový tomograf, který patří ke špičce dnešní doby, přístroj pro vyšetření skrytého krvácení do stolice nebo magnetická rezonance. To jsou nejzářivější přístrojové novinky, které už slouží nebo ještě letos začnou sloužit pacientům karlovarské nemocnice. I když drahé přístroje plní na různých místech různé úkoly, jedno mají společné. Karlovarským lékařům teď pomohou úspěšně vyléčit mnohem víc lidí.

Špička své doby

Ten starý zvládl zhruba osm tisíc pacientů ročně, jeho nástupce se dostane přibližně na deset tisíc. A ještě je vyšetří o mnoho přesněji. Nebudou to přitom jen nemocní z Karlovarského, ale i Plzeňského kraje. A nebo Rusové, kteří až dosud dávali přednost Plzni. „Umožňuje nám metody vyšetření, které jsme nemohli provádět,“ libuje si primář radiodiagnostického oddělení Jiří Hoffman. Řeč je o nejlepším počítačovém tomografu současnosti, kterým se teď pyšní karlovarská nemocnice. Přístroj za osmadvacet milionů korun dorazil do nemocnice před několika týdny. Výměna starého cétéčka za nové si vyžádala více než měsíční odstávku pracoviště, nemocnici se to však vyplatí. Špičkový CT systém totiž otevírá brány k novým metodám vyšetření srdce a cév, ale i plic, tlustého střeva či mozku. Jeho hlavní předností je, že mnohonásobně zvyšuje pravděpodobnost odhalení poruch již v zárodku, umí také vyhodnotit nasnímaná data a nabídnout je lékařům ke kontrole. „Během jedné rotace sejme kolem pacienta 128 řezů, zatímco starý přístroj uměl jen čtyři. To znamená přesnější zobrazení, ale také podstatně rychlejší vyšetření. Pacienta tím vystavíme mnohem menšímu množství rentgenového záření,“ uvedl Jaroslav Dyčka ze společností Philips, která cétéčko dodala. Podobné tomografy jsou v Česku jenom dva. S prvním pracují teprve několik měsíců v Ústí nad Labem, druhý teď mají Karlovy Vary. „Tímto se dostáváme na špičku v oboru radiodiagnostiky v celé republice,“ tvrdí Ilja Horník, lékařský ředitel Karlovarské krajské nemocnice.

Přibude magnetická rezonance

Nemocnice však nechce zůstat jen u této novinky. S největší pravděpodobností ještě letos přibude v Karlových Varech magnetická rezonance, která tady dosud chyběla. Nemocnice za ni zaplatí asi třicet milionů korun. Před několika dny přitom koupila analyzátor na vyšetření skrytého krvácení do stolice, koncem loňského roku zase unikátní neuromonitor k operacím štítné žlázy. Jeho význam spočívá ve snížení rizika poškození nervu, který vede k hlasivkám. V Česku má takový přístroj jen několik pracovišť.