ČEZ převzal nabídky na dostavbu Temelína od tří zájemců

Do největšího tendru v historii České republiky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín se přihlásili tři kvalifikovaní zájemci – francouzská Areva, americký Westinghouse a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Výběr dodavatele a podpis smlouvy je plánován na konec roku 2013, informoval ČEZ. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun, významný podíl má připadnout domácím firmám.

„Dostavba jaderné elektrárny Temelín je klíčovým pilířem strategie ČEZ, proto jsme rádi, že máme tři nabídky od nejvýznamnějších světových dodavatelů jaderných technologií,“ uvedl generální ředitel ČEZ a předseda představenstva Daniel Beneš.

Areva podepsala smlouvy o spolupráci s 25 českými firmami, mezi nimi s Jankou Engineering, MSA nebo Ždas. „Spolupracujeme s českým průmyslem již několik desítek let. Těšíme se na další posílení spolupráce, a to zejména v souvislosti s realizací projektu Temelín. Až 70 % prací na našich projektech EPR je zadáváno místním firmám,“ říká ředitel Areva Německo Stefan vom Scheidt. Westinghouse již spojil síly s Metrostavem a I & C Energo. „Tým Westinghouse pro Českou republiku se bude v následujících týdnech a měsících nadále rozšiřovat o další lokální partnery, čímž bude zajištěn přínos pro místní ekonomiku,“ uvádí firma.

Rovněž česko-ruské konsorcium slibuje zakázky tuzemským firmám. „Byly to především české firmy, které se významnou měrou podílely na přípravě výchozích údajů pro nabídku. Tyto společnosti v případě vítězství konsorcia naleznou široké uplatnění při dostavbě jaderné elektrárny,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Škoda JS Miroslav Fiala. Mezi nejvýznamnější partnery plzeňské společnosti patří PSG International, Hochtief, Královopolská RIA, Kabelovna KABEX, Chemcomex Praha, Modřany Power, Vítkovice Power Engineering, Sigma DIZ či I&C ENERGO.

ČEZ vyhlásil veřejnou zakázku 3. 8. 2009. Do jara 2010 se kvalifikovali zájemci, se kterými pak do října 2011 probíhala jednání, při kterých obě strany projednaly veškeré aspekty dotčené veřejné zakázky. Ty byly poté zohledněny v obsáhlé zadávací dokumentaci.
Dokumentace specifikuje požadavky zadavatele na předmět veřejné zakázky, tedy na dodávku dvou kompletních bloků jaderné elektrárny na klíč, včetně palivových souborů na devět let provozu. Obsahuje rovněž podrobné obchodní a technické podmínky, stejně jako způsob hodnocení nabídek. „Projekty všech zájemců musejí splňovat zákonné požadavky České republiky a Evropské unie, dále bezpečnostní nároky Mezinárodní agentury pro atomovou energii a Asociace západoevropských jaderných dozorů. Projekty musejí mít také licenci v zemích svého původu nebo v některé ze zemí EU. Splnění tohoto souhrnu požadavků vytváří předpoklad pro získání všech potřebných licencí v ČR,“ doplnil Beneš.

Kvalifikovaní zájemci měli osm měsíců na to, aby v souladu se zadávací dokumentací vypracovali své nabídky. Po jejich otevření je bude společnost ČEZ podrobně posuzovat, hodnotit a projednávat s uchazeči za účelem jejich vylepšení. „Učinili jsme další významný krok k tomu, abychom na desítky let dopředu zajistili spolehlivé dodávky elektřiny pro české zákazníky. Všechny mohu ujistit, že nabídky budeme posuzovat velmi odpovědně,“ tvrdí Beneš.