Champs Élysées na Václaváku?

Město chce zbavit Václavské náměstí pověsti nebezpečného a špinavého místa plného narkomanů.

Václavské náměstí se má podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy proměnit v pražskou Champs Élysées. Zatím patří spíš kriminálním živlům a narkomanům.

Podle policejních statistik se polovina ze všech kapesních krádeží v Česku stane v Praze. V létě tak policie ve spolupráci se strážníky zvýšila dohled nad centrem města, zejména na Václavském náměstí.

„Problémy na náměstí jsou trojího druhu. Jsou to lidé, kteří rozdávají letáčky zvoucí do nočních klubů, zloději a narkomané,“ řekl Hejma.

Na náměstí podle náměstka primátora Rudolfa Blažka dohlíží nepřetržitě osmnáct policejních hlídek. „Pokud to nebude mít žádoucí efekt, přidáme další,“ tvrdí Blažek s tím, že proti erotickým podnikům se dá bojovat pouze v případě, že bude existovat zákonná regulace prostituce. „V listopadu předložím sněmovně návrh zákona proti prostituci,“ dodal Blažek.

Podobně jako „letáčkáři“ nočních klubů jsou viditelní i narkomani v horní části náměstí. „V této části náměstí pracují streetworkeři a pracovníci neziskových organizací. Naším cílem je celou skupinu dostat z této oblasti,“ vysvětlil Hejma.