Chcete kouřit na nádraží? Počítejte s až tisícikorunovou pokutou

Redaktorka Sedmičky se vydala s cigaretou na místa, kde zákon kouření zakazuje. Zjišťovala, jestli bude okolí bezohledného kuřáka tolerovat.

Elegantně oblečení muži kouřící v kancelářích, biografech nebo v jídelních vozech na cestě vlakem. Takovou podívanou nabízí dnes už jen černobílé filmy. Kouření na veřejných prostranstvích a v uzavřených budovách zákon v České republice už přes čtyři roky zakazuje. Za porušení hrozí kuřákům pokuta.
Test Sedmičky ukázal, že doba, kdy si člověk mohl zapálit kdekoliv, je pryč.
Redaktorka Sedmičky Jana Kotíková míří porušit zákaz kouření na vlakové nádraží. Zapaluje si cigaretu v hale. Chvíli se prochází. Potom si sedá na lavičku k dalším dvěma cestujícím. Vypadají lhostejně. Uplyne jen malá chvilka a halou prochází pracovník Českých drah. „Je to za stovku,“ ukazuje na cigaretu a pospíchá k vlaku.
Českým drahám patří jen haly. Perony a nástupiště jsou Správy železniční dopravní cesty. „V českobudějovické hale jsem nikdy žádného kuřáka neviděl. Nedovolí si tam zapálit,“ říká Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah. Dodává, že zaměstnanec může kuřáka upozornit, že porušil zákaz, nebo zavolat policii.
Redaktorka pokračuje na peron. Tam se také kouřit nesmí. Nástupiště je téměř prázdné, všichni už nastoupili do přistaveného vlaku. Ženu s cigaretou míjí bez povšimnutí výpravčí. Za malou chvilku ale z rychlíku vystupuje průvodčí. „Haló, na nádraží Českých drah se nekouří,“ napomíná redaktorku. Dál se s ní odmítá bavit. Muž vypadá přísně a nekompromisně.
„Nemáme pravomoc udělovat pokuty. Proto spolupracujeme s pořádkovou městskou policií. Kdykoli někoho přistihne, že kouří na peronu, okamžitě mu dají tisícikorunovou pokutu,“ vysvětluje Pavel Halla, tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

Čekající na autobus zákaz kouření netrápí

Na autobusovém nádraží na střeše Mercury centra je ale situace jiná. Redaktorka Sedmičky totiž není zdaleka jediná, kdo tam kouří. Další dva lidé si vychutnávají cigaretu před nástupem do autobusu. Na redaktorku se za dvacet minut nikdo neobořil, i když s otravným kouřem schválně chodila blízko cestujících.
Test Sedmičky nevynechal ani obchody. Redaktorka se usazuje na lavičku v druhém patře Mercury centra. Kousek od čínského občerstvení. Jen co cigáro zapálila, kolemjdoucí si ji zle prohlížejí. Procházející skupinka holek na ni dokonce ukazuje. Po chvíli redaktorka cigaretu raději típá.
Bude okolí přívětivější v menším obchodě? S kouřící cigaretou směle vchází do obchodu s obuví. Pomalu si vybírá boty, koutkem oka vidí dvě prodavačky. Už si jí všimly a povídají si o ní. „Tady se ale nekouří,“ zasahuje jedna z nich. Redaktorka jim vysvětluje, že jde o test. „Byly jsme s kolegyní překvapené. Chvíli jsme se o tom dohadovaly. Tohle se nám ještě nestalo,“ říká prodavačka Vlaďka Veselá.
Redaktorce je už trochu zle, protože běžně nekouří. Přesto ji zajímá, jak dopadne na krajském úřadě. Zkusila projít se zapálenou cigaretou kolem vrátnice do budovy v ulici Boženy Němcové.

Běžte rychle pryč!
Volá recepční na úřadě

„Běžte rychle pryč! Máme tady čidla, utíkejte s tím honem ven,“ volá žena za okýnkem a vybíhá z vrátnice. „Protipožární čidla jsou po celé budově. Okamžitě by spustila poplach. Jsou citlivá,“ vysvětluje recepční Hana Havlíčková. Pracuje na vrátnici krajského úřadu už přes rok, ale takovou troufalost prý ještě neviděla.
Redaktorka jde i do druhé budovy krajského úřadu v ulici U Zimního stadionu. Suverénně vchází do dveří. Muž a žena na recepci ani nezvedají oči. Troufale jde po schodech do prvního patra. Chodby jsou prázdné. Poslouchá a schválně míří za hlasy. Vběhla do cesty dvěma úřednicím. Otáčejí se, mluví o ní, ale není jim rozumět. Kolem dvojice mužů prošla redaktorka dvakrát. Těm kouření divné nepřišlo. S doutnajícím vajglem redaktorka opět vyběhla bez povšimnutí kolem recepce ven. Na úřadě se zdržela krátce. Asi pět minut.
„Monitorovací systém je po celé budově. Však jsme vás už na kameře našli. Kdybyste tam byla o pět nebo deset minut déle, ochranka by si pro vás přišla. Oddělení bezpečnosti tvrdí, že nechceme být jako ministerstvo vnitra, kde každého příchozího šacují. Chceme, abychom byli lidem co nejvíc otevření,“ uzavírá Vladimíra Pavlová, mluvčí jihočeského krajského úřadu.

Nejvíc nedopalků je u škol, říká mluvčí strážníků

Autobusové zastávky nebo místa před středními školami. Tam podle mluvčí budějovických městských strážníků Kateřiny Schusterové řeší hlídky nejčastěji porušení „tabákového zákona“.

Kde se podle zákona nesmí kouřit? Jsou to především prostory, kde by kouř mohl obtěžovat nekuřáky. Jako například zastávky městské hromadné dopravy nebo uzavřené prostory. Všechna tato místa řeší „tabákový zákon“.

Co hrozí tomu, kdo zákaz poruší? Hlídky městské policie během své běžné pochůzkové činnosti kontrolují například i kouření cigaret na nástupištích a v přístřešcích zastávek. Jestliže policista spolehlivě přestupek zjistí, nestačí domluva. Přestupek hlídka vyřeší blokovou pokutou.

Pokutují v Českých Budějovicích městští strážníci také odhazování nedopalků? Pokud kuřák odhodí nedopalek cigarety třeba na chodník, nejde už o porušení zákona, ale o přestupek proti veřejnému pořádku. To je podobné jako třeba znečištění veřejného prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení. V Českých Budějovicích k tomu nejvíce dochází v blízkosti středních škol.

Může běžná ostraha dávat pokuty? Pracovník bezpečnostní agentury nemá oprávnění řešit jakýkoliv přestupek. To je vyhrazeno pouze orgánům veřejné správy.