Chodci se bojí i na Harrachovce

Kam může chodec, může v Táboře i řidič. V centru města nebo na silnici u Harrachovky se pěší musí obávat, jestli je náhodou nesrazí auto.

Cesta podél Lužnice na Harrachovku je oblíbeným místem obyvatel Tábora. Chodí tudy na procházku maminky s kočárky i celé rodiny. Směřují sem cyklisté nebo lidé na kolečkových bruslích. Úplně bezstarostný výlet to ale není. Často je míjejí auta a záleží na oboustranné opatrnosti, aby nedošlo k úrazu. Podobných míst, která jsou zkouškou tolerance a předvídavosti řidičů i chodců, je po Táboře víc.

Auta u Lužnice nechtějí

Na webových stránkách Tábora hlasují lidé v anketě, jestli si přejí auta na Harrachovce. Šedesát procent jich je pro značné omezení provozu. „Někteří řidiči jezdí opatrně, ale jiní zase rychle. Do zatáček není vidět, takže si nemohu být jistý, jestli proti mně nevyrazí auto,“ říká Pavel Tušek, který se zhruba na dvoukilometrovém úseku u řeky učil jezdit na kolečkových bruslích. „Nechávám auto u mostu, tak nevím, proč by to nemohli dělat i ostatní,“ dodává Tušek.
Stejný názor má i Kateřina Bláhová z Rodičovského centra Radost. „Harrachovku považuji za odpočinkovou zónu. Nezávazně jsem mluvila s maminkami a průjezd aut jim je nepříjemný. Neustále se musí o své děti bát. Pokaždé, když jsem tudy šla, jezdili řidiči opatrně, ale nemůžete si být jistí, že to tak bude vždycky. Osobně by mi nevadilo, kdyby se až na výjimky, jako je zásobování, zrušil průjezd aut úplně,“ říká Bláhová. Něco jiného si myslí vedoucí odboru dopravy Štěpánka Voráčková. „Silnice je od toho, aby se na ní vystřídali všichni. Záleží na vzájemné ohleduplnosti. Osobně nevidím důvod, proč by na Harrachovku nemohl jet autem ten, kdo nemůže jít pěšky a má nějaké zdravotní potíže. Když tam nebude nikdo jezdit jako blázen, není důvod, aby si lidé stěžovali. Silnice k Harrachovce je podle mě pro současný provoz dostačující,“ reaguje Voráčková.

Do školy s rizikem

Soužití chodců a řidičů je náročné třeba i v Klokotské ulici. „Nadávám každý den. Když jsem se přistěhovala z Plzně, byl pro mě šok, co si tady auta mohou dovolit a kam až smějí. Centrum města bych zakázala pro auta úplně,“ stěžuje si Iveta Voborská, která bydlí v Bechyňské ulici. „Jezdí tudy i náklaďáky a přitom tady nemají co dělat. Kolikrát se stane, že jim kamení vylítne i na chodník,“ dodává nespokojená Voborská. Teď je na mateřské dovolené, ale jinak učí na Základní škole Mikuláše z Husi. Připomíná další nebezpečné místo. U Kotnovské věže vystupují žáci základní školy. Nemohou ani využít přechod, který je za zatáčkou. Neviděli by, jestli jede nějaké auto. Proto přechází silnici přímo u zastávky, kde je ale rozhled jen o málo lepší. „Víme, že je tento přechod nebezpečný. Máme v plánu ho úplně zrušit a vyřešit situaci jinak,“ říká Voráčková z odboru dopravy.