Chtěla být pianistkou. Je šéfkuchařkou

Snila o dráze umělkyně. A umělcem se stala. V kuchyni slavného hotelu.

Přestože karlovarský Grandhotel Pupp pamatuje rakousko-uherskou monarchii i dvě světové války, ještě nikdy jeho kuchyni nešéfovala žena. K tomu dozrál čas až v roce 2009, kdy do této funkce dorostla rodačka z Bečova nad Teplou Vlaďka Příhodová. „Je to příjemný pocit. Současně je to ale velká zodpovědnost, abych ženám neudělala ostudu,“ říká nová šéfkuchařka jednoho z nejslavnějších českých hotelů.

* Vlaďko, jaké jídlo má nový šéfkuchař Puppu nejraději?

Mám ráda saláty, z české kuchyně miluji koprovku. Od maminky (smích).

* Říkáte od maminky. Vaříte doma, když sporák vidíte celý den v práci?

Vaření mě baví a navíc ho považuji za umění. Ale čas na něj doma nemám. Takže využívám toho, že žiju ve dvougeneračním domku s rodiči, a chodím na jídlo k mamince. A teď už vaří i manžel, kterého jsem to naučila.

* Chtěla jste být kuchařkou odmalička?

Ne. Osm let jsem chodila na klavír a chtěla jsem se živit hudbou. Rodiče mi ale konzervatoř rozmluvili, a tak jsem si řekla, že zkusím třeba kuchařku. Nikdy jsem ale v kuchyni zůstat nechtěla. Až postupem času mě obor začal bavit a Grandhotel Pupp, ve kterém jsem prakticky od svých čtrnácti let, se stal mou srdeční záležitostí.

* V Puppu jste od učňovských let. Postupně jste jako kuchařka prošla všemi kuchyňskými provozy. Cítíte jako výhodu, že jste tady začínala od píky, jak se říká?

Určitě. Znám prostředí, znám kolektiv a naučila jsem se hotel milovat.

* Budete na jídelníčku Grandhotelu Pupp něco měnit?

Naše kuchyně se skládá z mezinárodních jídel, zahrnuje ale i česká jídla. Na tom se nic nemění, budu dbát na tradici. Připravila jsem však jídelní lístek, který obsahuje Romantické menu. Aby host, který k nám přijede, poznal, že kuchyni vládne žena.

* Z čeho se takové menu skládá?

Chtěla jsem zvolit jehněčí kotletky. Abych však uspokojila muže i ženy, vybrala jsem nakonec neutrálnější variantu - hovězí steak. Z dezertu mohu zmínit čokoládový dortík s jemným zlatem.

* V Puppu jste historicky první šéfkuchařkou, dost možná jste i první šéfkuchařkou v českých hotelích vůbec. Proč podle vás pozice šéfkuchařů zastávají téměř výhradně muži?

Muži jsou zřejmě vnímáni jako ti, kdo dokážou zvládnout tým a organizační věci v hotelovém organismu. Naše ředitelka, paní Pfeffer-Ferklová, je ale asi přesvědčena, že to samé zvládne i žena. Dala mi šanci.

* A nemůže být nadvláda mužů v hotelových kuchyních dána jejich improvizačními schopnostmi, rychlým rozhodováním a podobně?

O tom nejsem vůbec přesvědčená. Ano, muži jsou kreativní, ale ženy mají úžasný cit, který potřebujete v kuchyni úplně stejně.

* Jak velkému kolektivu šéfujete?

Jde o sedmatřicet kuchařů a cukrářů, z toho je devět žen.

* Které ze světových kuchyní dáváte přednost?

Nemohu říct, že bych nějakou kuchyni vyloženě upřednostňovala před jinou. V létě mám raději lehčí, třeba italskou, mám ale ráda i naši českou kuchyni.

* Jaké jídlo byste uvařila svým přátelům?

Teď v létě bych je asi pozvala na zahradu a připravila něco na grilu. Na něm se dají dělat úžasné věci.

* V roce 2005 se v Puppu natáčel americký film Poslední prázdniny. Roli šéfkuchaře v něm hraje Gérard Depardieu. Projevují hosté zájem o jídla, která ve filmu vařil pan Depardieu?

Ne, na to si nevzpomínám. Ale z Jamese Bonda ano (v roce 2007 se v Puppu natáčela předposlední bondovka Casino Royale - pozn. autora). Hosté chtějí vidět, u jakého stolu v našem grand restaurantu agent 007 seděl.

SPECIALITY grandhotelu PUPP
1. Hovězí carpaccio s pečeným Foie Gras, lanýžovým olejem a karafiátem ze sýru Tete de Moine - 310 Kč
2. Kuřecí galantina z kukuřičných kuřátek plněná telecí fáší s pistáciovými ořechy, s omáčkou z bílých malin a s čerstvými ostružinami - 280 Kč
3. Gratinovaný černý rybíz v lehkém vanilkovém sabayone - 180 Kč