Chundelatá lákadla zoo

Kamčatská medvědice z brněnské zoo porodila dvojčata. V Česku jde o první porod v zajetí vůbec.

Těhotenství lední medvědice Cory se už v brněnské zoologické zahradě stalo evergreenem. Zatímco i letos čekají chovatelé na to, zda bude březí, s mláďaty si pospíšila medvědice z jiného brlohu, osmnáctiletá Kamčatka.

Ta povila koncem ledna dvě mláďata medvědů kamčatských a chovatelé se mohou chlubit unikátem. Ještě nikdy předtím totiž medvědi kamčatští v českých zoologických zahradách potomky neporodili.

„Chovatelé porod zaznamenali nejen díky obrazu přenášenému speciálním kamerovým systémem, ale hlavně díky zvuku, který je pro ně stěžejní. Slyšeli mládě a mohli rozpoznat, zda je životaschopné. Medvědice si sice mláďata držela pevně u sebe a nebyla vůbec vidět, poslechově se však ozývala medvíďata dvě,“ říká mluvčí zoo Lucie Kapounová s tím, že nejkritičtějších čtyřiadvacet hodin po porodu mají malí medvídci za sebou. Takže pokud se nic nepokazí, mohli by být novým lákadlem.

Jelizar a Kamčatka jsou jména nejatraktivnějších přírůstků brněnské zoo za poslední dva roky. Pár medvědů kamčatských, které žádná jiná zoologická zahrada v Česku nechová, se na podzim roku 2010 nastěhoval do moderního výběhu v expozici Beringie. Do Brna medvědi přicestovali ze zoo v Rostovu na Donu, kde už společně přivedli na svět pět mláďat. Tři z nich skončila ve volné přírodě.

„V Brně si oba zvykali na nový, moderní výběh a teď je mohou návštěvníci vidět, jak úžasně si oba umí překrásného zalesněného prostoru s jezírkem užít,“ tvrdí ředitel zoo Martin Hovorka.

Přestože jsou nové chundelaté přírůstky k vidění zatím jen na on-line webkameře, vyplatí se zoologickou zahradu navštívit i v třeskutých mrazech. Vzhledem k tomu, že mají školáci jarní prázdniny, připravili chovatelé pro děti speciální příměstský tábor. Za jeden den zaplatí rodiče tři sta korun a až do čtyř odpoledne mají o své ratolesti postaráno. Děti si projdou různé expozice, od chovatelů se dozvědí řadu zajímavostí o zvířatech a zúčastní se komentovaných krmení.

„Malí táborníci navštíví například Stanici mladých přírodovědců, kde se zblízka seznámí se zvířaty, která lze chovat i v domácím prostředí. Mohou si tak na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je starat se o fretky, králíky, pískomily, křečky, morčata, skunka, osmáky, želvy, ale také hady a leguány,“ uzavírá Kapounová.