Chystáte se nakoupit investiční zlato? Naučte se poznat dobrou cenu

Zdroj: Depositphotos

To, že nás po finanční stránce nečekají zrovna nejlepší časy, už tuší asi každý. Inflace roste. Pozorovat již lze i roztáčející se inflační spirálu. I Češi proto hledají možnost, jak nastřádané úspory zachránit před inflací. Za záchranné lano se dnes považuje nákup zlata. Konkrétně investičních zlatých slitků. Jak se ale zorientovat v jejich nákupu a v ceně?

V první řadě bychom měli znát fakt, že žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Takže i když jsme třeba čeští patrioti, ve snaze o nákup českého investičního zlata neuspějeme.

Český trh není na nabídku zlatých slitků, pokud jde o možnost jejich výběru, příliš bohatý. Velice pestrou je však škála cen. Laik se v tom může ztrácet. Řada lidí si myslí, že investiční zlato se kupuje za cenu stejnou, jakou je aktuální cena zlata na komoditní burze. Jenomže tak tomu není. Do cenotvorby obchodníků se zlatými slitky vstupují další faktory. Pro toho, kdo nakupuje investiční zlato, to pak znamená, že rozhodně nestačí sledovat pouze ceny zlata na komoditní burze. Tato cena je samozřejmě důležitá, protože nám pomáhá zorientovat se, kdy je výhodné nakoupit třeba větší objemy zlata. Zbytečně draze však nakoupíme tehdy, když nesledujeme ceny jednotlivých prodejců investičního zlata.

Češi nakupují zlato dráž než Němci či Rakušané. Nemuseli by

V České republice se prodává výhradně zahraniční zlato. Jednoznačně dominují švýcarské zlaté investiční slitky. Cenově se však u jednotlivých prodejců liší, přičemž rozdíl mezi nejlevnějším a nejdražším prodejcem bývá obvykle až 10 %. Je proto nějaký reálný důvod? „Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu Zlate-mince.cz.

Mávnout rukou nad zbytečně vysokou cenou bychom neměli ani při nákupu menšího objemu investičního zlata, už vůbec ne tehdy, pokud plánujeme větší investici a konečně se chystáme úspory z účtu proměnit na zlaté slitky.

Cena u obchodníků bude samozřejmě vždy vyšší než cena zlata na komoditním trhu. Do ceny se promítá například značka zlatého investičního slitku. Oplatí se za ni připlatit? Určitě ano, protože slitek od uznávané rafinerie, s dobrou značkou, bude pro vás znamenat, že jej i po létech prodáte snadno u kteréhokoliv obchodníka se zlatem.

Druhé navýšení ceny slitku je dáno marží prodejce. Lidé se často bojí nakupovat u těch obchodníků, kteří vypadají až moc prestižně. Sídlí třeba na VIP adresách. Obvykle si je proto ihned spojíme s vyšší cenou. Jenomže u nákupu zlata je to jiné. Nejvyšší ceny mají právě ti prodejci, kteří jsou nováčci na trhu. Pavel Trtík radí vždy srovnávat ceny prodejců a nakupovat u těch, kteří na trhu působí dlouhá léta. Dobrá a dostupná adresa pro nákup zlatých slitků je jen další benefit, který rozhodně nemusí ovlivnit nepříznivě cenu slitků. Jeho společnost provozuje kromě úspěšného e-shopu Zlate-mince.cz i několik prodejen na luxusních adresách – v pražském Obecním domě (2 patro), v brněnském Dorn Office Centre, ve Vsetíně v budově bývalé Státní banky a taktéž na Slovensku v Bratislavě na Dunajské ulici 68. Patří přitom mezi nejlevnější prodejce.

Je čas nakoupit investiční zlato

Inflace není záležitostí na pár měsíců. Český statistický úřad zveřejnil průměrnou výši inflace v loňském roce ve výši 3,2 %. Jen takto vysoká inflace by vás připravila o čtvrtinu úspor během 10 let, pokud bychom peníze nechali ležet ladem na běžném účtu. Letos však inflace narostla výrazně více. Za říjen dosáhla 5,8 % a růst se pravděpodobně nezastaví ani v dalším roce. Úspory na bankovních účtech se tak mohou snižovat ještě více. Peníze je nutné investovat, ale tradiční investiční produkty nejsou v této době vůbec sázkou na jistotu. Tou je naopak zlato, a právě nyní je vhodný čas na jeho nákup. Aktuální cena klesat nebude, naopak. Předpokládá se, že zatímco dnes je cena zlata kolem 39 970 Kč za unci, příští rok pokoří hranici 46 000 Kč za unci a zdolá tak historické maximum. Určitě se tedy nákup zlata co nejdříve vyplatí.