Cíle lezců na Boleslavsku: Kapelník, Kobyla či Jezinka

Horolezec Petr Mašek a majitel Horolezecké školy Český ráj Jiří Odnoha představují pro týdeník Sedmička nejznámější místa k lezení v regionu.

Na konci července bude Petr Mašek stát na osmitisícovce Gasherbrum I v pákistánském pohoří Karákoram. Lézt ale začínal v lesoparku Štěpánka. Dodnes se tam rád vrací.

1.Štěpánka, Mladá Boleslav

Kdo si hned netroufne do skal, může si „osahat“ lezení na asi deset metrů vysokých pískovcových masivech téměř uprostřed Mladé Boleslavi. V lesoparku Štěpánka. „Začínal jsem tam v šestnácti. Je to ideální forma tréninku,“ říká Petr Mašek. Na Štěpánce, která se hodí i pro úplné začátečníky, stačí základní horolezecké vybavení. Dá se tam zejména jen tak lézt po kamenech, neboli bouldrovat. A hlavně traverzovat, tedy lézt do stran.

2.Dubské skály, Kokořínsko

Rozloha oblastí zařazených pod Dubské skály je úctyhodná. Zasahuje do tří krajů.
„Tamní masivy tvoří kvádrové pískovce s kaolitickým tmelem, jsou měkké, a proto snadno podléhají povětrnostním vlivům. Pískovcové věže jsou relativně nízké,“ líčí podmínky na Kokořínsku Jiří Odnoha. Mezi nejznámější útvary patří v Kokořínském dole Pokličky. Severně a severozápadně od Mšena na Mělnicku mohou zájemci najít až pět set výstupů. „Pevnost chytů je tam menší než třeba v Českém ráji, a proto prověří techniku každého horolezce. Hlavně jištění pomocí smyček,“ tvrdí Odnoha.

3. Drábské světničky, Mnichovo Hradiště

Lezecká oblast je pojmenovaná podle bývalého skalního hradu vytesaného ve shluku několika skal. O skály se stará Horolezecký oddíl Mladá Boleslav. Třeba na Štědrý den se tam členové klubu scházejí. „Je to moje srdeční záležitost. Poprvé jsem tam s bratrem vylezl na věž,“ říká Petr Mašek. Do údolí tenkrát shlížel z vrcholu Jezinky. Obdivovat horolezce ale turisté mohou třeba na nejvyšší pětačtyřicetimetrové skále Hlásce nebo na Janebově věži. „To je výzva Drábských světniček. Na ni nevede žádná lehká cesta,“ konstatuje Mašek. Na Drábské světničky by proto měli vyrazit zkušenější lezci.

4. Příhrazské skály, Příhrazy

Když mezi horolezci zazní jméno Kobyla, většinou všichni okamžitě vědí, kde se ojedinělý skalní útvar nachází. Skalní věž v podobě kobylí hlavy, která má všechny strany převislé, považovali horolezci v minulosti za nepokořitelnou. To ale dnes neplatí. „Vylézt se tam dá třeba po dvou letech trénování, někdo to ale zvládne třeba až za pět let,“ míní Petr Mašek. Kobyla je zajímavá i jako turistický cíl, i když se špatně hledá. Podle Petra Maška je ideální se na cestu zeptat v hospodě v Příhrazech.

5. Hrubá skála, obec Hrubá skála u Turnova

Petr Mašek si na Hrubé skále užíval největší „kochačky“. „Jsou to takové pohodové cesty, abych si to užil,“ vypráví Mašek. Podle něj jde navíc i o atraktivní turistickou oblast. „Pro oko jsou to asi nejhezčí skály v okolí,“ míní Mašek. V nejrozsáhlejší lokalitě najdou zájemci nejvíce věží. Nepatří ale mezi příliš bezpečné. Nejznámější je šedesátimetrový Kapelník, na který si dříve chtěl vylézt téměř každý.

6. Prachovské skály, okres Jičín

Když Ivan Mládek zpívá „Proč bychom se báli na Prachovské skály“, asi netuší, že masiv není určený úplným začátečníkům, i když i pro ně se nějaké lehké cesty najdou. Nejvíce frekventované skály v regionu Petr Mašek nevyhledává často. Loni tam ale byl s osmiletým synem. „I jednodušší cesty pro děti se v Prachově najdou,“ říká Mašek. Největším lákadlem je Prachovská jehla, před kterou Mládek v písni varuje. „Má opravdu špičatý tvar,“ dodává Mašek. Nejvyšší je tam ale Drážďanská věž, která je vysoká padesát metrů.

7. Umělá lezecká stěna, Sobotka

V bývalé továrně vznikla probouráním stropů devítimetrová treninková stěna. Lezecké centrum nabízí celkem devět set metrů čtverečních cvičných ploch. „Trénuji tam v zimě, když se nemůže vyrazit na skály,“ vysvětluje Mašek, proč Sobotku zařadil mezi sedm míst k lezení. Umělá stěna pomáhá zdokonalovat sílu, na techniku je naopak lepší příroda. Podle majitele Horolezecké školy Český ráj Jiřího Odnohy není úplně ideální, když většina začátečníků začíná s lezením na umělé stěně. Nevědí pak, co je na skalách čeká. Stěna je otevřená každý den. Podrobnosti najdou zájemci na internetových stránkách www.horolezeckastenasobotka.cz

7 rad, jak začít s lezením být v dobré psychické a fyzické kondici
nezačínat sám - najít si spolehlivého lezeckého partnera, buď školu nebo zkušeného horolezce
dokonale si osvojit lezeckou techniku a naučit se všem horolezeckým dovednostem
vybavení si nepůjčovat, ale koupit si ho ve specializovaných prodejnách
při lezení dodržovat zásady bezpečnosti, ctít pravidla provozování horolezectví v chráněných oblastech, držet se zásady: „je lepší být horolezcem starým, než-li mrtvým“
naučit se dobře základy zdravovědy, aby v případě nutnosti mohl poskytnout první pomoc
důležitý je vztah k přírodě a zodpovědný přístup k lezeckému sportu

Slovníček pojmů Úvazek – slouží k navázání lana
Lezečky – speciální obuv
Smyčkovací technika – je vkládání smyček do reliéfu skály, slouží k zajištění horolezce
Chyty, stupy – místa na skále, kde se lze chytnout nebo si na ně stoupnout
Traverz – je pohyb směrem do strany