Čína ovládá takřka čtvrtinu výkonu světových superpočítačů

Sunway TaihuLight

Sunway TaihuLight Zdroj: insidehpc.com/

Čína zvítězila v závodu o nejvýkonnější superpočítač světa, její inženýři dokončili stavbu stroje Sunway TaihuLight, který má výpočetní výkon 93 petaflopů (93 biliard operací za sekundu). Téměř tak ztrojnásobili číslo, které se u stroje na první příčce mezi superpočítači uvádělo – dosavadní lídr, rovněž čínský Tianhe-2, totiž operoval s 33,8 petaflopu. Číňanům se podařilo počítač sestavit i přes dovozní embargo na procesory Intel Xeon a Xeon Phi, o kterém rozhodla americká vláda loni v dubnu.

Sunway TaihuLight dosáhl hodnocení svého výkonu v oficiálním benchmarku Linpack, byl proto obratem zařazen na první příčku oficiálního žebříčku superpočítačů.

Rozložení sil ve světě výpočetního výkonu se tak zásadně vychýlilo ve prospěch Číny, která se stala velmocí ovládající čtvrtinu veškerého světového výkonu superpočítačů. Sunway TaihuLight s přehledem strčí do kapsy i kombinovaný výkon ostatních ne-čínských počítačů v první desítce světového žebříčku – dohromady dají pouhých 89,2 petaflopů.

Pro srovnání, nejnovější počítač z dílny společnosti Apple Mac Pro má potvrzený výkon 7 teraflopů. Třetí nejvýkonnější počítač světa – americký Titan, který nedávno zaměstnali i čeští vědci z centra IT4Innovations svým projektem ESPRESO, má výkon 17,59 petaflopů. Světovou čtyřkou je Sequoia, která stojí rovněž v USA a má výkon 17,1 teraflopů, páté místo patří známému K z japonského střediska Riken.

Rychlejší ve všem

Enormní výkon stroje Číně umožní být o něco rychlejší či přesnější například při výpočtech vývoje počasí, při výpočtech fyzikálních simulací, při vývoji nových léků nebo propočtech při vyhodnocování ropných a plynových nalezišť.

Spojené státy tak zatím efektivně prohrávají závod v budování superpočítačů. Loni v dubnu sice americká administrativa ve snaze zkomplikovat čínské snahy zakázala dovážet špičkové procesory z dílny americké společnosti Intel jakýmkoliv čínským institucím, čínské snahy to však pouze zpomalilo, potřebné technologie a procesory si vyvinula sama.

Například Tianhe-2 v okamžik svého představení v roce 2013 pracoval s více než 32 tisícovkami procesorů Intel Xeon a 48 tisícovkami koprocesorů Intel Xeon Phi, není však ještě dokončen, neboť jej zasáhlo výše zmíněné embargo. Představení nejvýkonnějšího superpočítače světa si čínští inženýři schovali na zahajovací den Mezinárodní konference o superpočítačích, která probíhá v Německu.

- kombinovaný výkon 500 světových superpočítačů aktuálně dosahuje 566,7 petaflopů za sekundu, loni činil jen 363 petaflopů

- 455 sestav běží díky procesorům společnosti Intel, 23 pak využívá procesory od IBM a jen 13 od AMD

- nejvíc superpočítačů pochází z díly Hewlett Packard (127), druhou pozici drží Lenovo (84)