Čína postaví vesmírnou stanici, vyšle tam i kosmonauty

Čína zahájí výstavbu vlastní trvale obydlené vesmírné stanice v roce 2019. První kosmonauty chce Peking na stanici vyslat v roce 2022. Oznámili to podle agentury Reuters vedoucí představitelé projektu.

Prohlášení čínských úřadů přichází poté, co se první čínské nákladní lodi podařilo minulý týden úspěšně zakotvit u čínské vesmírné laboratoře pohybující se na oběžné dráze kolem Země a doplnit laboratoři palivo.

Zásobovací loď Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) odstartovala 20. dubna a o dva dny později se spojila s laboratoří. Jednalo se o první ze tří plánovaných zakotvovacích manévrů.

Experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umístila Čína na oběžnou dráhu v loňském roce. Dva čínští kosmonauti strávili v laboratoři celý měsíc; byla to nejdelší čínská mise s lidskou posádkou.

"Po dokončení experimentálních vesmírných misí vstoupíme do stavební fáze. Podle našich plánů bychom měli provádět stavbu a montáž čínské trvale obydlené vesmírné stanice mezi roky 2019 a 2022," řekl Wang Čao-jao, který je pověřen dohledem na projekt orbitální stanice.

Čínská média dříve psala, že základní modul budoucí čínské vesmírné stanice o hmotnosti 20 tun by mohl být vypuštěn již příští rok. Podle nových zpráv bude vyslán na oběžnou dráhu v roce 2019 vzhledem k prodlevám spojeným s vývojem nové rakety Dlouhý pochod 5B, která má základní modul vynést.

Podívejte se, jak vypadá novodobé dobývání vesmíru: