Čína přestala cenzurovat internet. V jednom městě a jen na tři dny

Mezinárodní letiště v Šanghaji láká na volný internet. Ten paradoxně v zemi vůbec není

Mezinárodní letiště v Šanghaji láká na volný internet. Ten paradoxně v zemi vůbec není Zdroj: CC BY 2.0: Thomas Galvez via Flickr

V čínském městě Wuzhen je možné surfovat na internetu bez jakýchkoliv omezení. Úřady zde výjimečně přestaly blokovat západní zpravodajské weby i sociální sítě. Mimořádné opatření má ale jediný důvod - ve městě dnes začíná Světová internetová konference. Jakmile akce v pátek skončí, za své vezme také internet bez omezení.

Peking si obvykle dává záležet, aby obyvatelé nejlidanější země na světě neměli prostřednictvím internetu žádný přístup k západním médiím či sociálním sítím. Čas od času se ale v takzvaném velkém čínském firewallu objeví trhliny.

Přesně k tomu došlo nyní ve Wuzhenu. Čína má zájem se na obří konferenci o internetu představit jako moderní země, která technologiím přeje. Před konferencí to alespoň prohlásil Lu Wei, nový ministr přes správu kyberprostoru. Bylo by proto velmi absurdní, pokud na technologické akci, kde se potkají představitelé Alibaby nebo LinkedInu, byl omezený přístup na internet, podotýká Bloomberg.

Žádné změny, pravidla spíš přitvrzují

Dočasné otevření internetových bran rozhodně neznamená, že by snad v Číně pochybovali o smyslu cenzury. Pokud si to ale žádá nějaká významná akce či událost, čínské úřady internet zpřístupní bez výjimek. „Volný“ internet byl k dispozici například na nedávném zasedání Asijsko-pacifické hospodářské spolupráce (APEC) začátkem listopadu v Pekingu. Úřady v mediálním centru zasedání zpřístupnily Facebook a Twitter.

Obecně lze ale říci, že pravidla blokování internetu v poslední době přitvrzují. Od roku 2013, kdy se čínským prezidentem stal Si Ťin-pching, posiluje vládní cenzura a státní kontrola internetu. Podle Freedom House, organizace bojující za lidská práva, je úroveň internetové svobody v Číně druhá nejnižší ze všech zemí světa, v tomto ohledu ji předstihl pouze Írán.

Loni se v Číně stalo trestným činem šíření pomluv po internetu, úřady také zahájily kampaň proti „nemravnosti“ a „pornografii“. Kritici upozorňují, že kvůli volně formulované definici lze tyto zákony použít k zákroku vůči obsahu, který by mohl ohrozit komunistickou stranu.

Velký čínský firewall
Velký čínský firewall (oficiálně se mu říká Zlatý štít) je přezdívka technologie na cenzurování a filtrování internetu. Projekt byl vyhlášen v roce 1998, o pět let později začal kontrolovat čínský internet. Technologie se aktivuje v momentě, kdy se počítač v Číně pokusí o připojení k zakázanému obsahu z „druhé strany“.
Oklešťování internetu ovšem zásadně snižuje kvalitu a rychlost připojení. Pro firmy obchodující v Číně je blokovaný internet překážkou v podnikání. Z výzkumů vyšlo najevo, že nekvalitní internet negativně ovlivňuje efektivitu práce třem ze čtyřech firem. Zhruba 40 procent firem dokonce prohlásilo, že cenzurovaný internet přímo poškozuje jejich byznys.