Čínané chtějí Evropě pomoct od invazivního kraba

Krab říční zachycený v Nizozemsku

Krab říční zachycený v Nizozemsku Zdroj: wikimedia.org

Krab říční čili krab čínský, dříve krab vlnoklepetý (podle plsťovitého pokryvu jeho klepet), je v Číně považován za velkou delikatesu. Ne už tak v Německu, kde každý rok od konce léta do začátku podzimu dospělí čínští krabi zahajují migraci vzhůru po toku Labe, napsal čínský list Economic Observer.

Jak putují k Severnímu moři, aby se připravili na páření, dokážou se pohybovat zhruba rychlostí 12 kilometrů za den a jsou mimořádně dobří v hrabání. To z nich dělá invazního škůdce, který mimo jiné poškozuje německé přehrady. Podle zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF) krabi jen v Německu už způsobili škody za 80 milionů eur.

Od roku 2009 se krabi říční rozšířili i ve Velké Británii a Nizozemsku. Evropané doufají, že neudělají stejnou chybu jako Američané: když jim poprvé Velká jezera zamořili asijští kapři, pokusili se je Američané otrávit. Uhynuly místní druhy ryb, ale ze zavlečených asijských jen jediný kapří nešťastník.

Zatímco asijské kapry si do svých vod nasadili sami Američané, krabi čínští imigrovali do Evropy tajně v lodích. Po opiových válkách, kdy byla Čína donucena otevřít své přístavy a začít obchodovat s Evropou, si tihle krabi z řeky Jang-c'-ťiang sbalili batohy a nalodili se na obchodní lodě mířící do evropských vod.

Podle místního tisku některá holandská města nyní platí hotové jmění obyvatelům, aby chytali tyhle ilegální imigranty, kteří se snaží vyplížit na pobřeží pod rouškou noci. Jakmile jsou dopadeni, putují krabi do drtiček, které je přemění na krmení pro zvířata.

Podobné zprávy okouzlily čínské gurmány natolik, že mnozí z nich začali pomýšlet na zorganizování jídelních výprav do Evropy, které by pomohly vyhladit tuhle katastrofu. Nizozemský turistický úřad v Číně dokonce přišel s novým sloganem vyzývajícím Číňany, aby si přijeli do Nizozemska pochutnat na říčních krabech.

Ani samotná Čína ovšem není bez vlastních invazních druhů: americký skokan volský, tilapie či sladkovodní plži ampulárky. Naštěstí mají Číňané velmi tolerantní chuťové buňky, odolné žaludky a všežravý apetit, což pomáhá odvrátit jakoukoli ekologickou katastrofu. Jenom když je nezvaný host opravdu nejedlý, jako vodní travina s latinským názvem Spartina alterniflora nebo „vodní hyacint“ tokozelka nadmutá, anebo je opravdu, ale opravdu hnusný, jako želva pralesní, pak Číňané odkládají jídelní hůlky.