Čínská přezka nalezena u Eskymáků

Čínská přezka nalezena u Eskymáků

Čínská přezka nalezena u Eskymáků

Aljašský nález asijské bronzové přezky staré 1400 let je dalším důkazem o kontaktech Asiatů s Novým světem.

Eskymáci, kteří žili na aljašském poloostrově Seward na mysu Espenberg, chovali bronzovou přezku asijské provenience jako oko v hlavě. Teď ji opatrují archeologové. Při vykopávkách našel vzácný předmět John Hoffecker z University of Colorado v Boulderu.

Překvapivý nález

V ledových dobách byl aljašský poloostrov Seward součástí pevninského mostu Beringie spojujícího Asii se Severní Amerikou. Inupiatští Eskymáci – přímí předci dnešních eskymáckých obyvatel Aljašky – ale Beringii nepoznali. Přišli do Ameriky před 1 500 lety a to už Beringii dávno pohltilo moře, jehož hladiny zvedly vody z roztátých ledovců. Inupiati připluli přes mořskou úžinu na kožených člunech.

Američtí vědci zkoumají osídlení Inupiatů na mysu Espenberg a snaží se proniknout do tajů jejich života. Hoffecker a jeho kolega Owen Mason narazili při prosívání sedimentů z podlahy asi tisíc let starého inupiatského obydlí na záhadný předmět – bronzovou přezku. Původně ji vědci považovali za věc, která se do eskymáckého příbytku dostala až mnohem později. K přezce byl ale přišit kus kůže a radiouhlíkové datování prokázalo, že kůže je stará 1400 let. Jak je stará samotná přezka, není zatím úplně jasné. Je možné, že je ještě starší než její řemínek. Rozhodně je starší než eskymácké obydlí, v němž ležela.

Bronzová přezkaBronzová přezkaBronzová přezka

Záhadný původ

Indiáni ani Eskymáci neuměli bronz vyrábět. Je proto jisté, že přezka nebyla vyrobena na americkém kontinentě. Nejpravděpodobnější je, že pochází z Asie. Snad z Číny, ale možná i z Koreje nebo Mandžuska. Původně byla zřejmě součástí koňského postroje. Jak k ní přišli Eskymáci a k čemu ji používali, to je další záhada.

Nelze však vyloučit, že Eskymáci našli přezku na pobřeží, kde zůstala po návštěvě čínských mořeplavců. Jejich obrovské koráby převážely na transoceánských plavbách tisíce lidí. Na palubách byli i koně. Přezka může být také dokladem zámořského obchodu mezi Asií a Amerikou z doby před půldruhým tisíciletím.

Je ale docela pravděpodobné, že si přezku přinesli předci Inupiatů z asijské domoviny a po generace si ji předávali. Snad ji používali k sepínání oděvu. Nelze ale vyloučit ani to, že pro ně představovala magický předmět a byla ve vlastnictví šamana.