Cloud a data v Česku rostou. Spolu s tím i prodeje úložných systémů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: T-Systems

Systémy pro ukládání dat jsou čím dál sofistikovanější a díky různých technologiím pro komprimaci a podobně umí informace ukládat velice efektivně. Nárůsty dat, které je nutné zpracovávat a ukládat, jsou nicméně obrovské, což i přes efektivní technologie nutí společnosti nakupovat novou a novou kapacitu. Poměr ceny za GB či TB je jedna z hlavních položek, které firmy a státní správa řeší. Z toho logicky těží výrobci, kteří storage systémy dodávají.

„V loňském roce jsme na českém trhu rostli ve dvouciferných hodnotách a tento růst chceme nadále akcelerovat,“ popisuje v rozhovoru pro E15.cz ředitel české pobočky globálního storage obra NetApp Jan Jiskra. NetApp v Česku vidí velkou poptávku po technologiích pro ukládání dat a přizpůsobuje tomu i svojí partnerskou síť, přes kterou své produkty dodává a implementuje. „Zaměřili jsme se na velké rozšíření naší partnerské základny,“ navazuje Jiskra.

Velké české cloudy na NetAppu

NetApp, světová dvojka na trhu se storage systémy, své produkty na tuzemském trhu dodává několika velkým cloudovým poskytovatelům. Jde zejména o T-Mobile (T-Systems) a GTS, brzy už tedy jednu velkou společnost sdruženou pod Deutsche Telekom. NetApp těží mimo jiné i z toho, že vyvíjí vlastní operační systém, pomocí něhož je možné nové jednotky do cloudu jednoduše přidat a infrastrukturu tak rozšiřovat „do nekonečna“.

Velké IT firmy, které před měsíci začaly stavět takzvaný complete stack, jež v sobě sdružuje jak storage, tak servery, síťové technologie a software, přišly s rétorikou, že ti výrobci, kteří něco podobného nenabídnou také, v budoucnu narazí na problémy. Mimo jiné i proto, že právě v případě velkých cloudů je nákup a provozování takovýchto „kompletních krabic“ poměrně zajímavý. V případě storage firem jakými jsou právě NetApp, EMC a mnoho specializovaných startupů se ale zmiňované zvěsti prozatím příliš nepotvrzují.

NetApp navíc, podobně jako ono EMC, uzavřel silné partnerství s Ciscem, díky čemuž vznikl systém FlexPod. NetApp do něj dodává storage a Cisco pak servery a sítě. „FlexPod už má v Česku několik zákazníků, jde právě o větší cloudové hráče,“ potvrzuje Jiskra. „To, že neděláme complete stack úplně sami, jako nevýhodu nepociťujeme, naše spolupráce s Ciscem je velice úzká,“ pokračuje. „Rozhodně nemáme ambice jít s naším byznysem někam mimo ukládání dat.“

NetApp na trh postupně tlačí novinky postavené na flash technologiích. I tyto technologie už se na zdejším trhu používají, zejména k urychlování tradičních databází. „Flash se aktuálně nejčastěji využívá jako mezivrstva právě pro urychlování zpracování dat. I když cena flashe klesá, cena za GB je v případě tradičních mechanických disků stále lepší.“

Globálním motorem růstu storage trhu jsou i velká data. Tento trend se v tuzemsku začíná objevovat také, v případě zákazníků NetAppu jde ale prozatím spíše o pilotní projekty a hledání správné cesty, jak big data uchopit.

„Velice slibně se u nás rozjíždí také aliance, kterou máme s Citrixem,“ zmiňuje Jan Jiskra. „Virtualizace desktopů už se skutečně dostává do popředí a u firem je to reálně vidět.“