Člověk napadl humanoidního robota a byl za to zatčen

Robot Pepper

Robot Pepper Zdroj: CC0 1.0: Tokumeigakarinoaoshima; Wikimedia

Robot Pepper
Robot Pepper
2
Fotogalerie
První humanoidní roboti se začínají objevovat mezi námi a i když je vše stále na začátku, je potřeba řešit právní řád a ochranu těchto nových typů „strojů“.

Moderní roboti už přestávají být jednoduchými stroji jako v minulém století, ale modely připravené pro kooperaci s člověkem. Mají například více lidskou podobu, dokáží analyzovat lidské emoce, vytvářet si díky umělé neuronové síti určitou formu osobnosti dle hovorů s jednotlivými lidmi, ukládat si o nich informace a podobně.

I když je tato nová fáze inteligentních humanoidních robotů stále na začátku, je třeba myslet několik kroků dopředu a připravit se na změny, které nás čekají. A jednou z těch významných, která se netýká samotné technologie, je právo a postavení takových robotů ve společnosti lidí.

Člověk který napadl robota

Před několika týdny se stal velmi zajímavý incident v Japonské společnosti SoftBank, která ve spolupráci s Aldebaran Robotics vyvinula humanoidního robota s označením Pepper, o kterém jsme podrobně psali již ve starším článku.

Robot Pepper je určen pro spolupráci s lidmi, má mnoho senzorů a pokročilé kamery pro snímání emocí, čtyři mikrofony s rozpoznáváním hlasu, dotykové senzory a další technologie. Pepper má na hrudi velký displej, který je schopen zobrazovat jakékoli informace je potřeba.

Vzhledem k tomu, že SoftBank je telefonní a internetový operátor, má robot sloužit jako pomoc návštěvníkům třeba v jednotlivých pobočkách a podobně. Protože se může pohybovat, může zastat i řadu lidských činností.

V rámci zmíněného incidentu se ale stalo to, že nějaký opilý naštvaný muž kopal do jednoho takového robota a mírně ho poškodil. Vzhledem k chování byl samozřejmě ihned zatčen a incident vyvolal bouřlivé otázky z oblasti chování člověka k robotům. A tady začíná ta ošemetná část.

Ublížení na „zdraví“

Podle současného práva v Japonsku a pochopitelně i na dalších místech, muž způsobil pouze poškození majetku, podle čehož se mu vypočítá výsledný trest. V Japonsku už ale existuje iniciativa ROBOLAW.ASIA, za kterou stojí Dr. Yueh-Hsuan Weng a další. Jak název napovídá, zabývá se roboty a jejich postavení v rámci práva.

Podle něj sice útočník nemůže být zatím odsouzen v rámci ublížení na zdraví, které se v současnosti vztahuje pouze na člověka, ale zároveň si myslí, že je potřeba vytvořit novou kategorii, která bude reflektovat vývoj robotů a umělé inteligence oproti starším nebo jednoduchým strojům.

Protože jsou takoví humanoidní roboti určení pro interakci s člověkem, měli by získat podobná práva jako třeba domácí zvířata v podobě psa či kočky. Protože už v této formě se podoba blíží člověku a v mnoha ohledech se chová jako člověk. Musíme tak myslet i na určitou obecnou formu objektu a co představuje.

Podobně jako je rozdíl, jestli napadnete muže, ženu, dítě, prezidenta nebo třeba poškodíte auto na parkovišti či policejní auto ve stanici. Různé typy organismů na této planetě zkrátka nemají stejnou váhu a podobně to platí i u obecných objektů. Komplexnosti rozdělení jsou ovlivněné hodnotou, kde se nachází, pro koho nebo co jsou důležité, co představují a podobně.

Stejně jako poškození kardiostimulátoru znamená přímé ohrožení zdraví člověka, bude na tom podobně v budoucnu třeba i robot, který se stará o člověka jak z pohledu fyzických potřeb, tak i psychologických. To je velmi jednoduchý pohled na to, jak se může změnit postavení robotů a trest za jejich poškození v průběhu vývoje.

Nejprve regulace

Zakladatelé Robolaw.Asia zatím navrhují minimálně dvě nové regulace – „Humanoid Morality Act“ a „Robot Safety Governance Act“, které jsou zaměřené na specifikované možnosti využití robotů a rozšíření bezpečnostních regulací pro interakci lidí a robotů.

Samozřejmě zatím nejde o přímá práva samotných robotů, ale spíše ochranu jejich možného využití a poškození. Protože i nepovolená úprava či poškození může ve výsledku způsobit třeba zabití člověka nebo další poškození majetku.

A i když v této fázi vývoje humanoidních robotů jde i velmi jednoduchou představu výměny dílů či přeprogramování, v budoucnu to může být otázka chování vůči robotům, ze kterého se jejich umělá inteligence bude rozvíjet zvlášť pro každého uživatele. Věci se tak mohou začít poměrně komplikovat a případná vina z pohledu práva už nemusí být zcela jednoduše určitelná.

Článek vyšel na serveru Živě.cz.