Co nám nejvíce vadí na firemním IT? Čekání a slabá baterie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: intel

Čtyři z deseti stolních počítačů v českých firmách přesluhují: jsou starší čtyři roky a více a kvůli tomu mají nižší výkon, spolehlivost a naopak vyšší spotřebu energie. A právě to nejvíce frustruje zaměstnance, kteří s nimi pracují. Čekání u počítače vadí 70,9 procenta uživatelů počítačů ve firmách v Česku. Tvrdí to alespoň průzkum společnosti Intel ve 252 firmách v Česku a na Slovensku.

„Počet velkých a středních firem, které čelí nespokojenosti uživatelů s pomalostí firemního IT, koresponduje s nevhodně nastaveným, případně zcela chybějícím cyklem obměny stolních počítačů a notebooků,“ popsal největší nešvar firem Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel pro Českou a Slovenskou republiku. Podle Ulvra je to případ více než 76 procent českých firem, podíl slovenských firem v tomto hledisku dokonce překračuje 82 procent.

V pořadí dále následují pomalý start a náběh programů, který irituje 59,5 procenta uživatelů, a pro 55,7 procenta uživatelů je to malá výdrž u baterií notebooků. Naopak nejvíce apatičtí jsou uživatelé vůči spotřebě energií, kterou jejich přístroj vykazuje. Více v obrázku níže:

pomalé pcpomalé pc | intel

V praxi se stáří počítače projevuje tím, že nestačí nárokům nových aplikací, programy dlouho nabíhají a jeho uživatel zařízení vnímá jako pomalé. „Lidé skutečně zažívají frustraci, když jim jejich chytrá zařízení dokonale nezapadají do jejich životů. Ne, že bychom se zlobili přímo na počítače, spíše nás frustruje, když nám něco brání v našem snažení a aktivitách,“ dodala v komentáři kulturní antropoložka Genevieve Bellová. Daná frustrace podle ní platí jak u úkolů spojených s produktivitou a prací, tak v domácnosti a společenském životě.