Co se skrývá pod Opavou?

Opavské podzemí je opředeno tajemstvím a legendami o záhadných chodbách.

Zajímavý zážitek si před dvanácti lety odnesl z návštěvy Minoritského kláštera Tomáš Klíma z Opavy. Nedaleko sakristie našel vstup do podzemí, o kterém dnes už nikdo neví. Historikové nevylučují, že by se mohlo jednat o jiný přístup k hrobkám Přemyslovců, ležících pod klášterem.
„Měli jsme v kostele vystoupení a před ním jsme s kamarády prolézali jakousi místnost poblíž sakristie. Narazili jsme na poklop pod kterým byly schody a zahlédl jsem také další otvory,“ vzpomíná Klíma. Po jeho stopách se vydala i redakce Sedmičky, stejný vstup se jí však objevit nepodařilo. „Kromě přístupných sklepů je tady i pár jiných vstupů, které jsou ale zakryty kamenem. Je však možné, že tady něco takového je,“ říká správkyně kláštera Hana Dybowiczová. Nevylučuje to ani historik Petr Tesař. „Prostory kláštera toho nabízejí hodně, takže je možné, že neznámé vstupy do podzemí existují. Hrobka opavských Přemyslovců je ale pravděpodobně zasypána pod presbyteriářem. Zesnulý páter Jilji Cidlík se prý do kobek dostal, což by se mu podařilo pouze jiným přístupem,“ uvádí Tesař.

Podzemí lákalo zvědavce

Městské podzemí vždycky lákalo zvědavce a dodnes mezi lidmi koluje spoustu legend. Redaktor Sedmičky se v Opavě vydal po jejich stopách. Zvláštní pocit mívá pracovník hudebního klubu na Dolním náměstí Tomáš Raab před tím, než se do podniku nahrnou návštěvníci. Odpověď se podle něj může skrývat v podzemí. „Jednu dobu nám sem chodili studenti, kteří pracovali na archeologickém průzkumu na náměstí. Podle nich byl tenhle objekt něco jako farní dům spojený chodbou s kostelem a skladovaly se tady mrtvoly před tím, než byly řádně pohřbeny,“ řekl Raab z klubu Mrkev a s úsměvem dodal, že si vždycky myslel, že dole straší. Přítomnost dalších místností pod klubem však není oficiálně potvrzena. „Něco takového by tady mělo být, nicméně jsme se tam nikdy nepokoušeli dostat. Památkáři nám ani nic konkrétního neřekli,“ doplnil provozovatel klubu Jaroslav Maixner. Petra Kaniová z Národního památkového ústavu o prostorách také neví. „Sklepy domů na Dolním náměstí byly za války propojeny, nevím ale o tom, že by pod některým z domů byly další sklepy,“ uvedla Kaniová. Dalibor Halátek ze sdružení Za Opavu upozorňuje na jiný podzemní prostor. „Velké a zajímavé sklepy jsou pod bývalým pivovarem. Mají několik stovek metrů. Skladovalo se tam pivo a led,“ sdělil Halátek.

Kanálem pod náměstí

Podzemí přitahuje také spoustu průzkumníků amatérů, kteří se na vlastní pěst vydávají do útrob města. Jedním z nich je Josef Skrbel. „Ještě se známým jsme zkoušeli na pár místech prolézt. Někde nám to zkazilo špatné vybavení, jinde zase voda. Úspěšní jsme ale byli pod mostem na Ratibořské ulici, odkud se dá v potrubí dostat až pod kostel sv. Vojtěcha, kde cesta končí,“ řekl Skrbel. Podle něj se dá podobně prošplhat i kanalizací, která vede náhon pod Nákladní ulicí a ústí do řeky Opavy poblíž základní školy Ilji Hurníka. „V tomhle případě jsme se ale daleko nedostali, protože byla vysoká hladina vody,“ doplnil Skrbel. Podzemí a zapomenuté chodby jsou však největším lákadlem pro milovníky legend. Ta největší a nejneuvěřitelnější se týká východního nádraží, přesněji údajného tunelu, který měl začínat v náspu pod Zámeckým okruhem. „Pro mě to místo bylo vždycky záhadné. V rodině se už velmi dlouho traduje, že je tady tunel, který měl vést až do Polska. Prý ho ale nedostavěli. Taky jsem někde četl, že tam nacisté mohli nechat část jantarové komnaty,“ sdělil osmadvacetiletý Zdeněk Vogel. Podle železničářů je to ale holý nesmysl. „Nemyslím si, že by tam něco bylo, navíc tunel městem nikdy nevedl,“ říká železničář Petr Dümler.

Z Hradce do Opavy

Další rozšířená legenda se týká tajné podzemní stezky mezi Opavou a Hradcem nad Moravicí. Několikakilometrová chodba má podle ní začínat v zámeckém sklepení v Hradci a ústit má v centru Opavy. Stezka byla podle pověsti tak velká, že v ní projížděly dokonce kočáry. Podle všeho ale taky neexistuje. „Já si myslím, že tady žádná podzemní stezka není. I když jedna paní za mnou přišla a tvrdila, že někde ve sklepení zámku zalezla do nějaké díry a vylezla u řeky Moravice. Chtěl jsem po ní, ať mi to místo ukáže, ale nepamatovala si to,“ líčil kastelán hradeckého zámku Radomír Přibyla.
Legendami opředené podzemí Opavy bude určitě žít svým životem. A kdo ví? Třeba jednou vydá svá tajemství.