Couchsurfing. Revoluce v cestování po světě dorazila i do Opavy

Pár věcí na převlečení a tyčka salámu. Angelice a Szimonovi z Polska to na několikadenní návštěvu Moravy s jednodenní zastávkou v Opavě stačilo. Využili takzvaný couchsurfing.

„Jde o celosvětovou síť lidí, kteří jsou ochotni poskytnout si navzájem zadarmo ubytování. Databáze je přístupná na internetu, kde si taky může každý snadno zjistit podmínky, ohlasy na cestovatele nebo ubytovávající a rozesílat požadavky,“ popisuje systém snadného nocování fotograf Sedmičky Jiří Dobrý. Tento způsob cestování si oblíbil a oběma cestovatelům z Polska poskytl střechu nad hlavou. „Poprvé jsem se s couchsurfingem setkal na cestách v Rusku a od té doby ho několikrát využil. Úroveň ubytování je různá. Někdy je to čistě o půjčení matrace. Ale když jsem byl nedávno v Norsku, měli jsme vlastní koupelnu, pokoje a navíc nám i navařili,“ pokračuje Dobrý. Spolu s ním nabízí aktivně lůžko v Opavě zadarmo ještě dalších deset lidí a podle všeho potřeby cestovatelů nalehko s přehledem pokryjí. „Za necelé dva roky jsem ubytoval pět lidí, kteří přijeli ve dvou skupinách. Nikoho jsem neodmítl. V Opavě to není ale zase tak vytížené. Poblíž letišť nebo turisticky vyhledávaných oblastí chodí lidem třeba i několik podnětů denně, a to už asi musí dost obtěžovat,“ říká Dobrý. Ne každý registrovaný v databázi couchsurferů ale musí nutně nabízet nocleh. „Web zároveň funguje jako zdroj mnoha praktických informací přímo od cestovatelů. Někteří tam chodí právě kvůli nim, jiní třeba ubytování jenom nabízí nebo naopak nabídek jen využívají,“ dodává Dobrý.

Důležité jsou reference

Bežně si člověk do bytu cizince nepřivede. A když mu navíc nerozumí, tak raději ani neotevře. Podle zkušeností uživatelů couchsurfingu ale podobné obavy nejsou na místě. „Důležité je pročíst si reference. Jestli se třeba nějaký host nechová slušně, pak na jeho požadavky nikdo nereaguje,“ vysvětluje Dobrý.
A jak se zapsal v cestovatelské komunitě on? „Jirka je vulkán energie a já s mými přáteli bychom si lepšího hostitele nemohli přát,“ pochvaluje si Angelika Juskowiak z polského Lešna.
Podobně to vidí i Marta Wiercińska. „Je velice přátelský a pohostinný. Nabídl ubytování i mým přátelům, se kterými jsem přijela a oni tak nemuseli platit hostel,“ říká cestovatelka z Polska. Úspěch měl opavský couchsurfer i v roli hosta. „Jiří byl náš první host a bylo to skvělé. Měl velký zájem o lidi a místa, která navštívil. Přesvědčil nás, že se nemusíme couchsurfingu bát a budeme díky němu pokračovat v nabízení noclehů,“ píše ostatním cestovatelům Marius Weschke z Norska.