ČTÚ chce vypsat aukci na kmitočty pro sítě LTE v první půli února

LTE (ilustrační foto)

LTE (ilustrační foto) Zdroj: Martin Siebert, E15

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce vyhlásit aukci zbývajících kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE v první polovině února. Celková vyvolávací cena kmitočtů v pásmech 1800 a 2600 MHz by měla být 734 milionů korun. Vyplývá to z informací úřadu. Frekvence operátoři nevydražili v předchozí soutěži před dvěma lety.

Antimonopolní úřad ČTÚ v minulých dnech doporučil, aby o svém postupu ohledně aukce informoval Evropskou komisi, případně s ní další kroky konzultoval. Podle ÚOHS jde o to, že dva největší operátoři O2 a T-Mobile staví své sítě LTE společně, což v současnosti EK komise šetří. Sdílení se nelíbí Vodafonu, podle kterého jde o omezení konkurence na trhu.

„Stejně jako v minulých případech ČTÚ plánoval i bez připomínky antimonopolního úřadu informovat o svém postupu Evropskou komisi. Nejde o nic, s čím by nebylo předem počítáno,“ řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina s tím, že to nebude znamenat zpoždění aukce.

Zahájení aukce se již zdrželo o více než rok kvůli nutnosti snížit roční poplatky za využívání spektra. Kvůli vysokým poplatkům by byl o frekvence zřejmě nižší zájem. Vláda nový ceník schválila až loni v listopadu.

Regulátor se rovněž ve druhé polovině letošního roku zaměří na kontrolu plnění rozvojových kritérií pro sítě LTE

ČTÚ nabídne celkem sedm kmitočtových bloků. Licence budou platit do poloviny roku 2029. ČTÚ v roce 2013 prodal kmitočty v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz za celkovou vydraženou částku 8,5 miliardy korun. Část kmitočtů již O2, T-Mobile a Vodafone začaly využívat v budovaných mobilních sítích LTE. Ty v současnosti pokrývají přes 80 procent tuzemské populace.

Regulátor se rovněž ve druhé polovině letošního roku zaměří na kontrolu plnění rozvojových kritérií pro sítě LTE. Operátoři mají do 30 měsíců od vydání rozhodnutí o přidělení licence uloženu povinnost pokrýt za pomoci vydražených kmitočtů alespoň 30 řídce osídlených okresů. Lhůta pro pokrytí vymezených oblastí jim uplyne letos v srpnu

Letos by měl ČTÚ v aukci rovněž prodávat kmitočty v pásmu 3,6 až 3,8 GHz pro rychlý internet. I tento tendr zdrželo čekání na snížení ročních poplatků za kmitočty.