ČTÚ dál bojuje proti novele zákona o elektronické komunikaci

Český telekomunikační úřad, ČTÚ

Český telekomunikační úřad, ČTÚ

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) stále hledá způsob, jak by mohl oponovat nedávno schválenému znění novely zákona o elektronických komunikacích. Úřad již v minulosti na české poměry poměrně hlasitě protestoval proti pozměňovacímu návrhu, kterým zákonodárci „upravili“ transpozici evropské směrnice o univerzální službě. Po schválení novely úřad dokonce vydal prohlášení, že nový zákon „citelně oslabuje ochranu zákazníků“.

Zarážející však je, že vyjádření ČTÚ jsou v přímém rozporu s předkladatelem zákona, Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). Podle něj naopak „novela ochrání spotřebitele a sníží podnikatelům administrativní zátěž“.

Spor je o výklad evropské směrnice, která spotřebiteli umožňuje při změně smlouvy s operátorem odstoupit od svého závazku. ČTÚ puritánsky prosazuje možnost odstoupení v případě jakékoliv změny smlouvy. Čeští zákonodárci však schválili pozměňovací návrh poslance Stanislava Pflégra (ANO), který právo na odstoupení od smlouvy přikládá klientům operátora pouze v případě, že jde o podstatné změny smlouvy, které vedou ke zhoršení postavení účastníka.

Neobvyklý postup

ČTÚ ve svém tažení proti návrhu zákona šel tak daleko, že už v průběhu schvalovacího procesu informoval Evropskou komisi, která si následně po Česku vyžádala neformální vysvětlení celé záležitosti. Informaci má E15 ze dvou na sobě nezávislých zdrojů.

„Nic takového není pravda, ČTÚ žádnou takovou iniciativu nikdy nevyvíjel,“ reagoval mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

„Pokud by ČTÚ před zákonem nevaroval, v budoucnu by mohl čelit kritice, že včas nepoukázal na pravý stav věci a neudělal vše pro to, aby negativnímu dopadu novely zamezil,“ vysvětlil dřívější tisková vyjádření úřadu Drtina.

Opačný názor ale zastává většina odborné veřejnosti. „Není obvyklé, aby si jeden orgán veřejné moci státu stěžoval na jiný orgán veřejné moci stejného státu. Takové jednání nejen, že dostává stát do schizofrenní situace, ale také to na něj vrhá velmi špatné světlo. Obecně v Bruselu platí, že špinavé prádlo se pere doma a vůči Unii státy vystupují jednotně,“ komentuje postup ČTÚ Edvard Kožušník.

Ten se od roku 2009 do roku 2014 jako poslanec Evropského parlamentu věnoval problematice elektronických komunikací. Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové také operátor považuje „za přinejmenším nestandardní“, že orgán veřejné moci inicioval zahájení procesu proti vlastní zemi.

Příprava dalších kroků

Úřad se ani po schválení zmíněné novely parlamentem nevzdává svého tažení za puritánským výkladem evropské směrnice. Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák dokonce potvrdil úmysl úřadu dopad novely zvrátit. „ČTÚ v současné době všechny své možnosti podrobně analyzuje a nejpozději do měsíce bude o svých závěrech veřejnost informovat,“ vysvětlil aktuální činnost ČTÚ Drtina.

„Za legislativu a tím i za pravidla, podle kterých se musí regulátor řídit, je odpovědné Ministerstvo průmyslu a obchodu. ČTÚ by neměl podléhat snaze sám si pravidla stanovovat. Pochopitelně, že ČTÚ může mít odborný názor, ale konečné rozhodnutí náleží zákonodárci,“ reagovala mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Tvorba vlastních pravidel nebo ochrana spotřebitele?

Tím, že ČTÚ z pozice regulátora kritizuje schválenou legislativu, aktivně se ji snaží ovlivňovat a dokonce iniciuje řízení Evropské komise proti vlastní zemi, ale podle všeho opravdu výrazně překračuje své pravomoci.

„Na místě je otázka, zda tak ČTÚ činí v součinnosti s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Pravě to je odpovědné za legislativu v oblasti elektronických komunikací. Pokud iniciace řízení proti České republice nebyla učiněna po dohodě s panem ministrem Mládkem, je otázka, zda ČTÚ nepřekročil své informační pravomoci směrem k Evropské komisi, které mu jsou svěřeny zákonem o elektronických komunikacích,“ dodává Edvard Kožušník.

Blíží se velká operátorská loupež. Zastaví ji senát?