Čtvrť Nová Cihelna je největší výstavba od doby, kdy vznikla Dubina

Zelená pláň za Cihelnou zmizí. Na jaře na místo přijedou bagry a buldozery a změní všechno na obrovské staveniště.

V Pardubicích do patnácti let vyroste nová čtvrť. V bytových, řadových a atriových domech najde svůj domov okolo sedmi tisíc lidí. Na sídlišti nebudou chybět obchody, mateřská škola, sportoviště, cyklostezky nebo zastávky MHD.

Mezi koupalištěm, Stavařovem, Cihelnou a plánovaným obchvatem zeje zatím obrovská prázdná plocha. To se ale brzy změní. Firma Stavconsult Projekt má v plánu zastavět padesát hektarů.
„Na jaře by mělo být vydáno stavební povolení a hned začneme,“ plánuje Vlastimil Janák z Stavconsult Projektu. Projekt je rozvržen do několika etap. Startovat se bude za stávajícím sídlištěm Cihelna vpravo od staré výpadovky na Hradec Králové. „V první etapě chceme do dvou let vybudovat a prodat pětaosmdesát bytových jednotek,“ říká Janák. Hned vzniknou i cyklostezky.

A jak bude nové bydlení vypadat?
„Bytové domy mají čtyři podlaží. V přízemí budou garáže a ve třech podlažích byty,“ ukazuje zatím na papíře Vlastimil Janák. Dům se rozdělí do tří sekcí se samostaným výtahem, který z garáže vyjde přímo k bytu. Trochu více prostoru poskytují řadové domy. Zatím je největší zájem o luxusní atriové rodinné domy.

Architekti se shodují, že v porovnání s tím, co se v posledních letech v Pardubicích postavilo, patří projekt Nová Cihelna k těm lepším. Jen se měl ještě o pár let odložit.
„Je to zajímavé bydlení, ale určitě ne pro každého,“ komentuje projekt hlavní architektka města Petra Nacu s tím, že se zastavením lokality mělo město raději počkat do vzdálenější budoucnosti. Podobně to vidí i pardubický architekt Miroslav Petráň. „Nejdřív by se měl udělat obchvat. Navíc si v době krize nedovedu představit, že se ty byty budou dobře prodávat,“ pochybuje Petráň.
V dalších etapách se počítá s vybudováním mateřské školy, centra s bulvárem a především nejrůznějších sportovišť. V plánu jsou hřiště pro rodiče s dětmi, ale i větší sportovní plochy. Všude by měla být i spousta zeleně.

„Lidé vyjdou z domu a budou v přírodě. Nechceme žádné zastavěné sídliště,“ zdůrazňuje Vlastimil Janák.

Kritici projektu poukazují na to, že se jedná o bydlení jen pro pár vyvolených. Tomu se investor vehementně brání. „Naše ceny jsou naprosto srovnatelné s konkurencí, rozhodně to není jen pro VIP klientelu,“ říká Janák. Firma se snažila podnikat všechny své kroky v souladu s přáním města. „Vypracovali jsme urbanistickou studii, kterou jsme tři čtvrtě roku konzultovali s městem a upravili ji podle jeho potřeb. Od začátku celou lokalitu řešíme jako jeden celek,“ dodává Janák. Zmíněná studie se stala oficiálním podkladem pro územní plán.