Curiosity: Jedna z posledních radostí fanoušků Marsu

Aparát je vybaven kolekcí revolučních nástrojů určených k rozboru vzorků půdy, skal a atmosféry. Jedním z nich je například laserové dělo schopné trefit skálu na vzdálenost sedmi metrů a z vykřesané jiskry určit její chemické složení.

Aparát je vybaven kolekcí revolučních nástrojů určených k rozboru vzorků půdy, skal a atmosféry. Jedním z nich je například laserové dělo schopné trefit skálu na vzdálenost sedmi metrů a z vykřesané jiskry určit její chemické složení. Zdroj: ctk

Po osmiměsíční cestě vesmírem a složitém přistávacím manévru dorazilo dnes ráno SELČ na povrch Marsu americké robotické vozítko Curiosity. Dosednutí vozítka na planině Aeolis Palus v kráteru Gale se uskutečnilo přesně podle plánu.
NASA celou událost sledovala z řídicího střediska v kalifornské Pasadeně. Modul velikosti osobního automobilu řízený automaticky vysílal informace o svém osudu rádiovým signálem.
NASA celou událost sledovala z řídicího střediska v kalifornské Pasadeně.
Událost si nenechali ujít ani lidé v ulicích New Yorku.
Sledovali, jak před samotným přistáním stoj rozvinul padáky a přistál v předem určené oblasti.
8
Fotogalerie
Dnešní přistání amerického robota Curiosity na Marsu je nejspíš jedním z posledních důvodů k oslavám. Ještě příští rok se na Mars vydá sonda MAVEN, která se bude zabývat průzkumem marsovské atmosféry. Pak senzační zprávy o letech na Mars dojdou.

Důvodem utlumení programů je tenčící se rozpočet amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na příští rok bude mít k dispozici 17,7 miliardy dolarů, což je o miliardu méně, než kolik jí ve svém vesmírném plánu sliboval prezident Barack Obama. V poměru k celkovým výdajům federálního rozpočtu jde o nejnižší dotaci vesmírnému výzkumu od roku 1960. Nejdrastičtější škrty postihly právě planetární výzkum, jehož rozpočet se smrsknul o 20 procent na 1,2 miliardy dolarů. Už loni přitom NASA ušetřila přes miliardu dolarů ukončením programu raketoplánů.

NASA škrtá mise

Na mise a výzkum Marsu má jít příští rok o 40 procent méně peněz. NASA to zdůvodňuje úspěšným dosednutím Curiosity na rudou planetu a dokončení programu MAVEN. Kvůli úsporám NASA zrušila dva společné projekty s Evropskou vesmírnou agenturou. Nicméně chce začít pracovat na nových programech, které mají využít blízkého postavení Marsu a Země v letech 2018 až 2020. O peníze na ně si prý řekne za rok. Jenže podle odhadů NASA se rozpočet na průzkum rudé planety nedostane na loňskou úroveň ani v roce 2017. Do té doby se bude pohybovat kolem 200 milionů dolarů, což je méně než polovina loňského stavu.

Antonín Vítek: Stavba vesmírného hotelu se odkládá na neurčito

Finančně v nedohlednu je zatím i první výprava na Mars s lidskou posádkou. Tento cíl vyhlásil už předchozí prezident George W. Bush a zopakoval ho i Barack Obama. Peníze na tento projekt však zatím chybí. „Celý kosmonautický výzkum vesmíru se zbrdil, protože je na ně méně peněz. Na Marsu měl být člověk v roce 2020, ale od výprav z lidskou posádkou se ustupuje. Je to příliš drahé a nebezpečné,“ říká Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Po osmiměsíční cestě vesmírem a složitém přistávacím manévru dorazilo dnes ráno SELČ na povrch Marsu americké robotické vozítko Curiosity. Dosednutí vozítka na planině Aeolis Palus v kráteru Gale se uskutečnilo přesně podle plánu.Po osmiměsíční cestě vesmírem a složitém přistávacím manévru dorazilo dnes ráno SELČ na povrch Marsu americké robotické vozítko Curiosity. Dosednutí vozítka na planině Aeolis Palus v kráteru Gale se uskutečnilo přesně podle plánu. | ctk

Skluz mají i další projekty, na jejichž dokončení čekají vědci po celém světě. Největší z nich je stavba nástupce Hubbleova teleskopu, který se pomalu blíží konci své životnosti. Nahradit ho má Teleskop Jamese Webba. Ten však měl původně stát půl milionu dolarů a na oběžné dráze měl být už pět let. Jenže náklady se postupně vyšplhaly nad 6 miliard dolarů a zatím poslední datum pro jeho vypuštění je rok 2018. V rozpočtu byl vývoj tohoto teleskopu jednou z mála položek, která vzrostla.