Cyklistky: nehoda na cestě i cyklotrase

V létě na kole. Pro mnohé automatické spojení. Pro dvě cyklistky z Opavy po karambolu na silnici i cyklostezce už tak samozřejmé není.

Věra Kubiczková si nedokázala představit, že by cestovala jinak, než na kole. Šlápnout do pedálů pro ni bylo odreagováním. Až do konce června. Tehdy ji na kruhovém objezdu u Globusu srazilo auto. Řidič ujel.
Bylo teplé čtvrteční odpoledne a Kubiczková vyrazila z Jaktaře na zahradu do Komárova pro jahody. Jela novou spojkou od Kauflandu ke Globusu a chtěla přes kruhový objezd pokračovat dál. „Objezd byl prázdný, jen za mnou jelo auto. Když mě objíždělo, smetlo mě pravým předním kolem do příkopu,“ líčí Kubiczková.
Typ auta ani poznávací značku si nepamatuje. „Viděla jsem jen jeho přední kolo na mém předním kole. Pak už jsem ležela. Pamatuji si smetanovou barvu a oranžový potisk nebo logo,“ vzpomíná. Okolo se válely dvě nádoby na jahody i kolo.
„Než jsem se posbírala, zastavilo tmavé auto a mladý pár mi začal pomáhat. Nabízeli i odvoz do nemocnice. Bylo to od nich moc hezké,“ dodává Kubiczková.
Z nehody si odnesla odřeniny, naraženiny a tržnou ránu u oka. „Vzalo mi to ale veškerou radost z jízdy na kole. Teď se jen křečovitě držím a bojím,“ uzavírá Kubiczková.
Podle policejního mluvčího řidiči od podobných nehod na Opavsku ujíždějí jen výjimečně. „Bez bližšího popisu a poznávací značky se po nich pátrá velmi těžce,“ přiznává Černohorský.

Rána do obličeje

Pořádnému karambolu se cyklista občas nevyhne ani na cyklostezce. O tom se minulé pondělí přesvědčila Eva Slaná. V podvečer si vyjela podél Moravice do Hradce nad Moravicí. Domů se vrátila s modřinami na obličeji, rukou i nohou.
„Už jsem byla v Hradci. Najednou zboku na cyklostezku vjel mladík a narazil mi hlavou přímo do obličeje. Byla jsem ráda, že jsem to ustála,“ říká Slaná.
Asi osmnáctiletý cyklista se snažil ženě pomoct. „Vypadalo, že se nic nestalo, tak jsem jela dál. Půl hodiny jsem si oko chladila v koupališti. Než jsem dojela zpátky do Opavy, už jsem neviděla,“ popisuje Slaná.
Podle policie jsou střety mezi cyklisty či nehody samotných cyklistů v létě nejčastější.

NEHODY CYKLISTŮ NA OPAVSKU
- policisté letos evidují už dvacítku nehod cyklistů.
- většina se stala v létě.
- jde jen o zlomek všech nehod, většina cyklistů karambol neohlásí.
- střetů cyklistů s autem je jen několik ročně, častější jsou karamboly cyklistů samotných.