Další komplikace: brněnský Amazon musí projít ekologickým posudkem

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Cesta developerské společnosti CTP k vybudování skladu Amazonu v Brně ještě bude trnitá. Na Krajský úřad Jihomoravského kraje totiž dorazila k projektu celá řada připomínek. Úřad proto rozhodl, že záměr bude muset projít procesem posuzování vlivů stavby na životní prostředí.

Paradoxní je, že přitom stále není jisté, zda Amazon na jihu Moravy nakonec vůbec bude. Přesto nespokojenců s projektem je pestrá paleta. Od tradičních občanských sdružení přes místní městské části až po vlivnou brněnskou skupinu Imos, která nedaleko plánovaného skladu staví byty.

Například městská část Brno-Tuřany si dala pro souhlas s projektem jasnou podmínku. „Rada souhlasí se záměrem za předpokladu, že stavbě bude předcházet připojení na dálnici a obchvat Tuřan,“ stojí v . Brno-Slatina nesouhlasí se současnou podobou projektu vůbec. V jejím případě však není zřejmé, zda je to jen postoj starosty či celého zastupitelstva.

Amazon nedá Slovensku přednost, věří developer CTP

Amazon plánoval původně otevření dvou svých skladů v Dobrovízi u Prahy a v Brně letos v září. Záměr však zkomplikovaly místní radnice a část veřejnosti. Zatímco v Dobrovízi příprava projektu naplno pokračuje, ačkoli spuštění tamního skladu se nakonec posune až na příští rok, s Brnem Amazon oficiálně skoncoval. A dívá se prý jinam, mimo jiné na Slovensko.

Slovenskou variantu však CTP zpochybňuje s tím, že konečnou volbou bude Brno. „Přestože bojujeme se Slovenskem, ale dřív to tam určitě nepostaví. Ze zkušeností odhaduju, že dokončení procesu EIA nám bude trvat pět až šest měsíců. Amazon už má letošní Vánoce vyřešené a pro příští už jsme schopni sklad postavit,“ řekl regionální ředitel CTP Tomáš Budař.

Protože však není zřejmě, zda Američané nakonec názor ještě nezmění, pokračuje developer CTP v přípravě projektu. Po nekonečných peripetiích brněnští zastupitelé v květnu schválili změnu územního plánu, která má výstavbu skladu umožnit.