Datacentra dosáhnou na pobídky, výhru to však neznamená

ilustrační foto, datacentrum

ilustrační foto, datacentrum Zdroj: Microsoft

Poslanci schválili vládní novelu zákona o ekonomických zónách a investičních pobídkách, který z hlediska možnosti podávat žádosti o investiční pobídky přinesl dobrou zprávu třeba i pro zřizovatele datových center. Investiční pobídky by totiž měly být nově poskytovány i v jejich případě, vytvoří-li více než pět stovek pracovních míst.

V regionu CEE však nejde o nic výjimečného či nového, Česko se schválením tohoto zákona jen zařadilo po bok svých sousedů. „Speciální ekonomické zóny jsou nástrojem, který je běžně používaný v mnoha zemích světa včetně našich okolních států jako je například Polsko,“ upozornil ředitel v daňovém oddělení Deloitte Luděk Hanáček.

Zavedení tohoto nástroje může podle něj jednak zvýšit konkurenční výhodu státu při získávání zahraničních investic nebo rozvoji již zavedených firem, ale také rozvinout slabší regiony. „Výhodou ekonomických zón je, že stát může poskytnout vyšší podporu či jiným způsobem zvýhodnit podnikatele v této zóně,“ dodal.

Otazníky nad regiony

Jistou skepsi nad dopady zákona na regionální úrovni Česka však naznačil Zdeněk Píbr ze společnosti TTC, která nyní v Praze buduje jedno z největších datacenter ve střední Evropě: „Regionálních firem, které by zaplnily větší prostor, podle mě není tolik. V poslední době se i v regionech jako Písecko či Ústecko objevilo vyšší množství projektů datacenter, ale obávám se, zda to nebude lití peněz do černé díry,“ varoval. Píbr si prý není jistý kvalitou zakázek, problém u větších zadavatelů a tím pádem i větších projektů může hrát preference pragocentričnosti, ať už z hlediska konektivity či zálohování dat.

„Podle mě by bylo vhodné například spíše v rámci iniciativy ICT unie zahrnout datacentra do krizového řízení státu,“ dodal. Jde podle něj o to, že v případě blackoutu lze datová centra de-facto zařadit na významovou úroveň klasických továren. „Tento krok vlády by podle mě byl důležitější,“ uvedl.

Zahraniční investoři se nejspíš objeví

Ohledně přilákání zahraničních velkých investorů však odborníci z oboru zůstávají plni nadějí. „Pro trh v Česku to bude přínosné, dojde k ovlivnění rozhodování nadnárodních investorů a jejich následná rozhodnutí rozhýbou i trh subdodavatelů nejen ICT technologií,“ tvrdí Martin Ždimera ze společnosti Eltodo.

I on nicméně zůstal obezřetný v tom, jak moc dalece to ovlivní aktuální vývoj trhu s investicemi do datacenter. „Služby datacenter jsou dnes víceméně komodita, která tlačí ceny dolů, a není zde příliš prostor k tomu se nějak odlišit a vstupovat jako nováček na trh,“ dodal. Řešením podle něj bude jedině získávání certifikátů o kvalitě služeb úrovně SLA.

Novela tak může přilákat i nové investory do ČR. „Je však nutno podotknout, že rozhodování investorů není pouze na základě výše podpory, kterou mohou od státu získat, ale zejména na základě nabídky kvalifikované pracovní síly, stability prostředí a daňové jistoty, že získanou podporu skutečně využijí,“ dokončil Hanáček z Deloitte. Novelu nyní budou projednávat senátoři, platit by měla začít od května.