Davidovy boudy - městské bydlení uprostřed hor

Zdánlivě neslučitelné - přírodu a samotu s pohodlným městským bydlením - v sobě spojuje svým způsobem unikátní, nedávno dokončený projekt Davidovy boudy. Dříve zdevastovaný objekt nacházející se poblíž Špindlerova Mlýna ve výšce 1020 metrů nad mořem byl znovu citlivě vystavěn a díky tomu přirozeně zapadá do krkonošského prostředí.

#####Nové Davidovky si zachovaly původní vzhled

[file:10846:small:right]

Objekt s bohatou historií, jenž byl znovu vystavěn, si zachoval svůj dřívější vzhled. Na budovách je zachováno typické dřevěné opláštění a na podezdívky a přístupové cesty je použita místní béžovohnědá žula. Jen okna oproti těm původním architekt mírně zvětšil. Dodržena zůstala zastavěná plocha, a počet apartmánů, jichž je pouze 16, byl volen s maximálním ohledem k místu stavby. Jejich velkorysá výměra se pohybuje od 75 do 120 metrů čtverečních.

„Vtěsnat do budovy malé byty by bylo proti duchu místa i stavby samotné, chtěli jsme vytvořit opravdu pěkné bydlení, kde lze nejen přespávat, ale i odpočívat, pracovat, přemýšlet, užívat si čas se známými i s rodinou -zkrátka žít,“ uvádí architekt, který v případě Davidovek upřednostnil atypické mezonety, ale uplatnil tu i klasické dispoziční řešení bytových jednotek. Davidovy boudy mají kompletní zázemí: každý byt má vlastní sklep, místo k parkování a lyžárnu.

#####Děti, ovce, emoce

Rekreační bydlení v Davidových boudách láká podle architekta Ondřeje Gattermayera především milovníky Krkonoš, kteří se pro ně rozhodují mimo jiné i na základě emocí. „Líbí se jim bydlení ve skutečných horách, přičemž do centra Špindlerova Mlýna se všemi lákadly městského života mohou dojít pěšky. Okolní přírodu kolem Davidovek přitom velmi oceňují jak otcové a matky, tak i jejich dospívající nebo i úplně maličké děti: právě děti totiž potřebují známý prostor, kde se mohou bezpečně samy vyznat, a proto se rády vracejí na stejné místo,“ říká. Pro zachování horského rázu i šetrnou péči okolo objektu chce dokonce architekt příští léto pořídit stádo ovcí, které by spásalo a kultivovalo sousední louky.

P. H. A. a. s. získala zkušenost s horskými stavbami již v roce 2004, kdy na okraji Špindlerova Mlýna pod Malým Šišákem přestavěla bývalou hájovnu. Tehdy se ukázalo, že rekonstrukce staveb, které na krkonošských stráních léta vytvářely místní kolorit, je investicí do budoucnosti. Boudy, jež léta sloužily k hospodářským účelům a později se změnily na turistické ubytovny, se znovu proměňují. Jde o to, aby proměna odpovídala duchu místa, jeho krajinnému rázu a aby se noví obyvatelé dokázali nejen těšit z krás krkonošské přírody, ale aby ji uměli i chránit.