Davos, tentokrát bez ekonomů

Luxusní sanatorium fungovalo až do roku 1954

Luxusní sanatorium fungovalo až do roku 1954 Zdroj: Libor Budinsky

pivovar Monstein
Ve sportovním muzeu
V ledovém hotelu
V ledovém hotelu
Na sjezdovkách u Davosu
6
Fotogalerie

Švýcarský Davos se proslavil hlavně jako místo pravidelného setkávání světové ekonomické elity, ale unikátní atrakce nejvýše položeného města v Evropě přitahují návštěvníky i mimo vyhlášené ekonomické fórum. V Davosu si můžete prohlédnout třeba slavné „románové“ sanatorium Schatzalp či „domácí“ pivovar Monstein, ale hlavním trumfem horského střediska jsou dokonale udržované sjezdovky, na kterých se jezdí až do konce dubna.

Jaro na sjezdovkách

Davos leží ve výšce 1560 metrů a díky tomu mu patří titul nejvyššího města v Evropě. Výše už totiž najdete jen vesnice. Z Davosu se můžete rozjet na dva protilehlé kopce, na Jakobshornu se začíná s lyžováním ve výšce 2500 metrů, na sousedním Weissfluhjochu dokonce až ve výšce 2840 metrů – celkem je zde kolem 300 kilometrů sjezdovek. Díky této výšce, bohaté sněhové nadílce a hlavně dokonale upraveným sjezdovkám se zde dá nádherně lyžovat ještě v dubnu, kdy krásně svítí slunce a teplota se pohybuje kolem deseti stupňů. Ideální příležitost konečně si vyzkoušet lyžování v tričku. A pak se natáhnout na lehátko mezi palmy či skočit do vířivky, která je zde ve výšce 2500 metrů hostům volně k dispozici. Pokud už nestihnete jarní sníh, vydejte se do Davosu těsně před sezonou – od poloviny listopadu do poloviny prosince zde dostanete skipasy k ubytování ve vybraných hotelech zdarma (více na davos.ch).

Síť ledových hotelů

Pokud vás lyžování ve výšce Gerlachovského štítu ozdobené středomořskou atmosférou přesto začne nudit, můžete si dopřát mrazivější dobrodružství v podobě noci v ledovém hotelu.
Ve výšce 2600 metrů zde stojí rozlehlý ledový hotel, který nabízí ubytování ve všech kategoriích. Tedy od společné noclehárny pro čtyři dobrodruhy, kteří sdílejí jedno iglú, až po luxusní iglú s koupelnou či dokonce s vlastní vířivkou. Ale pozor – každá legrace něco stojí a nocování v ledovém hotelu je poměrně drahé. Nejlevnější lůžko ve společném iglú vyjde na tři tisíce korun za osobu a noc, naopak luxusní sněhová komnata pro dva vybavená vířivkou stojí osmnáct tisíc korun (v obou případech budete vybaveni perfektním polárním spacákem). Ledový hotel je nádherně vyzdoben a stěny jsou pokryté sérií ledových soch a reliéfů s náměty z indické mytologie (další informace o síti švýcarských ledových hotelů najdete na iglu-dorf.com).

Nejvyšší pivovar v Alpách

Žádný milovník piva nesmí vynechat vyhlášený pivovar Monstein, který byl ještě nedávno nejvýše položeným pivovarem v Evropě (právě ho předstihli Italové). Nicméně dobré pivo se zde vaří stále a v malém domku o čtyřech místnostech se lze dozvědět spoustu zajímavých informací o pivních speciálech a hlavně řadu z nich ochutnat. Třeba černé pivo Mlok či bio pivo Svišť. Roční produkce pivovaru činí jen 180 tisíc litrů piva, které je ponejvíce k mání v okolních barech a restauracích. Podrobné informace o zdejších pivních programech na biervisionmonstein. ch.

Mannův Kouzelný vrch

Tři sta metrů nad Davosem stojí dřevěný palác Schatzalp z roku 1900, ve kterém se odehrával jeden z největších románů první poloviny 20. století. Právě zde totiž až do roku 1954 fungovalo luxusní sanatorium, které proslavil slavný román německého nositele Nobelovy ceny Thomase Manna s názvem Kouzelný vrch. Dnes už půvabná stavba s fantastickým výhledem slouží pouze hotelovým hostům (dokonce patří do oblíbeného řetězce švýcarských historických hotelů). K hotelu se nedá dojet autem, ale jen lanovkou, díky čemuž zde vládne božský klid. Podoba celého hotelu i interiéru je téměř stejná jako před sto lety, na pokojích nejsou televize, ale jen rádio a na dlouhé chodbě zůstala zachovaná i dokonale vybavená knihovna se všemi evropskými klasiky (ceny ubytování se pohybují od tří do pěti tisíc korun za osobu). Bohatou historii Davosu dokumentuje také místní sportovní muzeum v centru města s pestrou sbírkou sportovního vybavení našich dědečků či pradědečků – zvláště 100 let staré sáně jsou mimořádně rozkošné. A nechybí tu ani odkazy na slavné osobnosti, které stály u zrodu zimních sportů v Davosu – ať už to byl slavný místní lékař Carl Spengler, který v roce 1923 založil v Davosu tradici prestižního vánočního hokejového turnaje, či autor Sherlocka Holmese Sir Arthur Conan Doyle, který zde lyžoval již před neuvěřitelnými sto dvaceti lety.

Kde bydlet

Zajímavé ubytování nabízí nedávno otevřený designový čtyřhvězdičkový superior hotel Grischa, který má také několik gurmánských restaurací, skvěle vybavený vinný sklep a devět typů pokojů včetně 130metrového prezidentského apartmá (hotelgrischa.ch). Mnohem širší nabídku ubytování v Davosu, ale i informace o dalších atrakcích najdete na stránkách mojesvycarsko. com.

Co ochutnat

Tradiční strava horalů byla vždy velmi sytá, a tak se v hospůdkách kolem sjezdovek stále podávají hlavně rösti či vyhlášené makarony se sýrem, smetanou a jablečným pyré. V Davosu samozřejmě najdete celou řadu gurmánských restaurací, ale naprostou povinností je ochutnávka tradičního fondue, které se připravuje z výtečného horského sýra. Pokud máte rádi inovace, přidejte si do rozehřátého sýra trochu česneku nebo chilli a jídlo dostane úplně nový nádech.

Jak do Davosu

Nejjednodušší doprava do Davosu je letadlem a vlakem. Do Curychu létá čtyřikrát denně Swiss Air (cena zhruba kolem pěti tisíc korun). Na cestování po Švýcarsku je ideální Swiss Pass, se kterým můžete na jedinou jízdenku jezdit po celé zemi všemi vlaky i autobusy, ale máte i volný vstup do muzeí (v dubnu a květnu navíc můžete využít službu dva za cenu jednoho). Dobré je také spojení autem, neboť cesta měří zhruba 700 kilometrů a téměř celá vede po dálnicích.

Autor je publicista