Dovolená mezi Evropou a Afrikou

Valetta

Valetta Zdroj: Milan Ballik

Maltská republika je vlastně souostroví, a to nijak veliké. Ostrovů je sice šest – pouze tři jsou obydlené, jejich veškerá rozloha však čítá přibližně jen nějaké tři stovky čtverečních kilometrů. Oč je však země menší, o to významnější kapitolu dějin psala její až neuvěřitelná historie.

Vždyť po období megalitických staveb – nejstarších na světě, jejich zrod se datuje sedm tisíc let zpátky – tu načas zakotvila každá významnější kultura evropských dějin. Co všechno vlastně mohou jen tři obydlené ostrovy turistovi nabídnout? Projděme se městy, pevnostmi, paláci i přístavy a nahlédněme, čím Malta přitahuje jeden milion turistů, kteří sem ročně zavítají.

Odkazy neolitu

Začneme nejstaršími památkami ostrova. Podivuhodnými megalitickými chrámy – zachovaných je jich asi sedm, my navštívíme dva nejdůležitější. Ggantija na ostrově Gozo je považovaná za vůbec nejstarší stavbu světa. Prazvláštní stavba, o které je přesně známa snad pouze doba vzniku, vyrostla v době, kdy plány na egyptské pyramidy čekaly na realizaci ještě dalších tisíc let. A slavné Stonehenge spatřilo světlo světa o patnáct set let později. Autoři staveb i jejich poslání jsou dodnes velkou neznámou. Snad šlo o chrámy neznámých bohů, mohly to být i kláštery. V každém případě vám jejich návštěva dává možnost zapojit fantazii. Chrám – tedy je-li to vůbec chrám – má půdorys těla ženy-matky. Dovnitř vstupujete úrodným „klínem“. Po pár metrech se otevřou široké, půlkulaté „boky“. Když budete pokračovat, vstoupíte do dvou menších, stejně symetrických prostor, patrně „prsou“. Následuje už jen krátká šíje. Nejzvláštnější na stavbách je, že ani jedna nemá „hlavu“! To platí i o spoustě figurek žen, udržovatelek rodu, snad až na jednu, které se zde našly.
Hagar Qim Temples leží na hlavním ostrově, v jeho jižní části, na plošině blízko moře. Zachovalá torza monumentálních ruin jsou u Hagar Qim Temples i u sousedícího a o něco menšího objektu v Mnajdře zakryty plachtovou střechou. Což, při pochopitelné nutnosti jejich ochrany před přírodními vlivy, jim jaksi ubírá na působivosti. A asi to také přistřihne křídla vaší fantazii.

Přístav VallettaPřístav Valletta | Milan Ballik

Ostrov Filfla, vlastně skalní útes, který odtud zahlédnete pár kilometrů od pobřeží, vás vrátí do současnosti. Okolní vody jsou častým potápěčským útočištěm, navíc na neobydleném skalisku sídlí – na jediném místě na světě, prý velevzácná ještěrka Podarcis filfolensis. Filfla má i náboj jisté poetiky. Zahrál si totiž v jednom z filmů o hraběti Monte Cristo, suploval stejnojmenný ostrov, kde byl podle autora knihy ukryt bájný poklad kardinála Spady.

Pod rameny maltézského kříže

Všechny národy, které Maltu kdy opanovaly, zde zanechaly svá stigmata. Za všechny zmiňme alespoň někdejší hlavní město Mdina. Založili je Římané a dodnes je považováno za jedno z nejkrásnějších míst ostrova. Obehnány opevněním žijí tu dnes monumentální paláce svůj tichý život, který ruší jen nájezdy zvídavých cizinců. V Mdině rozhodně stojí za pozornost palác Falson. Jeden z jeho někdejších majitelů, kapitán Olof Frederick Gollcher v něm na přelomu 18. a 19. století shromáždil udivující sbírku uměleckých děl ze všech oborů.

Jednu z nejstarších památek Malty Hagar Qim
Temples ležící na hlavním ostrově chrání před povětřím plachtové střechyJednu z nejstarších památek Malty Hagar Qim Temples ležící na hlavním ostrově chrání před povětřím plachtové střechy | Milan BallikJednu z nejstarších památek Malty Hagar Qim Temples ležící na hlavním ostrově chrání před povětřím plachtové střechy

Přišel rok 1530 a tehdy se na ostrovech objevil Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě – to je jeho oficiální název. Hlavním úkolem bratrstva byla ochrana strategicky situovaných ostrovů před nájezdníky, především Turky. Ty také v roce 1565 porazili. V čele s tehdejším velmistrem Jeanem Parisot de la Valette založili město Vallettu, celou frontu opevnění a samozřejmě nemocnici. Zůstala zde po nich přehršel všemožných památek.

Patří k nim zahrady Upper Barrakka, kouzelné relaxační místo, odkud je úžasný rozhled. Zvlášť večer, kdy se slunce ukládá k spánku do mořských vln a nebe přejde do kouzelného fialového stmívání. Ještě působivější připomínkou rytířstva sv. Jana je Grandmaster’s Palace. Udivující výzdoba, řada portrétů mnoha – možná všech – velmistrů, úžas budící hlavní sál. Je jen logické, že si tento monument maltské slávy vybrali za sídlo prezidenti státu.

Potrava pro tělo i duši

Koncentrací památek je i souměstí Three Cities – jsou to Vittoriosa, Senglea a Cospicua a byly původním sídlem Rytířstva. O úžasné domy a paláce tu doslova zakopáváte.

Každý přístav se nejlépe pozná z pohledu od vodní hladiny. Na to je nejlepší použít gondolám podobných bárek Thajsa. Okružní jízda s cílem v Three Cities dá tvrzení od pohledu zdola za pravdu. V hlavním přístavu si můžete dopřát ještě jednu atrakci. Jmenuje se Waterfront a krom jiného nabízí roztomilé kavárničky, bary i restaurace zbudované v jakýchsi kójích někdejšího skladiště. Velice příjemné posezení s výhledem na olbřímí lodi, které chrlí do města dennodenně až čtyři tisíce zvědavců.

VallettaValletta | Milan Ballik

Potom jsou tu kostely. Je jich prý tři sta sedmdesát. Jistě si všimnete, že mnohé mají dvoje hodiny. Možná vám však unikne, jaký ukazují čas. Každé jiný. Jeden je správný, druhý, více či méně posunutý, je určen Ďáblovi. Má jej zmást, aby svými čertovinami nerušil bohoslužby.

Mimořádná je prohlídka ostrova Gozo. Probíhá sice mikrobusem, ale každá zastávka stojí za to. Dwejra s Azure Windows, skalním útvarem podobným naší Pravčické bráně. Jenže v moři. Pod obloukem můžete projet v loďce. Minout nemůžete Viktorii – hlavní město ostrova, ani původní metropoli Citadel – Gran Castello. Zajímavé jsou historické, dodnes funkční solné pánve v Qbajjar. Gozo je místo s autentickou, mimořádnou gastronomií. Čerstvé ryby, velice slušná vína a úžasná atmosféra ve zdejších hospůdkách patří k ozdobám výletu na ostrov. Vzpomínám si na jednu zvlášť milou, jmenuje se Il Kartell a je vpravdě kouzelná. Málem bych zapomněl na ostrůvek Comino v Modré laguně. Se čtyřmi obyvateli, jedním hotelem a bez automobilů je to doslova balzám na duši. Báječné jídlo a možnost potýrat tělo, to jsou vedle klidu další devízy ostrova.

Zajímavosti a užitečné informace

Je toho mnoho, co Malta nabízí. Populární výukové kurzy angličtiny – země je bilingvní, krom původně arabské maltštiny je angličtina druhým oficiálním jazykem. Nebo příjemné pláže, písečných je jen pár, ale kamenné plotny vyhřáté letním sluncem mají také svůj půvab. Odehrávají se tu také hudební a pěvecké koncerty za účasti největších stars planety.

Jaký by to byl ostrov bez pořádné, autentické rybářské vesnice. Ta zdejší se jmenujeMarsaxlokk Fishing Village, a i když je přece jen poznamenána interesem turismu, stále nabízí především úžas budící rybí trh. Zajímavé je, že stánkům s nádhernými rybami všech druhů vládnou většinou ženy.

Spojení: z Prahy letecky – v zimě přes Vídeň (Po, St, Pá, So, Ne), podle letního letového řádu přímo Praha–Malta ve středu a sobotu.
Organizované pobyty: Exim Tours – kombinované osmidenní zájezdy na Maltu a Gozo, více eximtours.cz