Dědovi spadl skleněný lustr na hlavu, vypráví starosta

Vzpomínají, jak prožili Vánoce jako malí. Užívají si je i teď. Hlavně s dětmi a vnoučaty. O svátcích vyprávějí osobnosti, které Sedmička oslovila.

Jaký nejkrásnější dárek našla pod stromečkem etnografka Alexandra Zvonařová? Věřil starosta Karel Matoušek na Ježíška? Redakce hledala odpověď u sedmi známých tváří Jindřichova Hradce.

Petr Přibyl, violista Rodinná pohoda, cukroví, koledy a báječná sváteční atmosféra. Tak vypadaly Vánoce u Přibylů, když byly děti malé.
„Pokud jde o vánoční dárky, tak ty já dostávám už před Vánoci. Pro mě jsou to hlavně nádherné jindřichohradecké Vánoční koncerty, kterými nedělám radost jenom účinkujícím, ale hlavně těm stovkám spokojených posluchačů. To je pro mě ten největší dárek,“ tvrdí známý violista.
Letos prý dostal dárek ze všech největší. Jeho snem již dlouho bylo zahrát si spolu s Musicou Bohemicou. „A to se mi letos splnilo,“ říká Přibyl.
Fotografii u stromečku Petr Přibyl našel. Do redakce ji přinesl tatínek slavného violisty
a bylo na ní znát, že je to cenný snímek z rodinného alba.

David Jirka,
veslař
Sedmadvacetiletý David Jirka vyrůstal na sídlišti Vajgar. Vánoce má spojené hlavně
s vůní mandarinek, pomerančů a banánů.
„Hlavně si vybavuju buráky, které jsme stále louskali a drobili je po celém bytě,“ směje se veslař Jirka.
Když trochu povyrostl, zkoušeli se starším bratrem dárky hledat. „Řekl bych, že mnohem větší radost mi dělá to, když mohu potěšit druhé. Už máme s přítelkyní dvě děti a moc se těšíme, až si rozbalí dárky pod stromečkem,“ uzavírá David Jirka.

Hana Millerová,
policejní mluvčí
Dárky nejsou o Vánocích pro Hanu Millerovou na prvním místě. Důležité je, že se všichni z rodiny sejdou a ve zdraví spolu svátky oslaví.
„Moje nejkrásnější vánoční svátky byly vloni, kdy jsme je slavili s naším dvouměsíčním synem,“ míní jednoznačně Millerová. Její slova potvrzuje i fotografie, kterou Sedmičce půjčila.

Rudolf Střítecký,
dětský lékař
Vyrůstal na vesnici na Vysočině společně se čtyřmi sourozenci. Čokoládová figurka pro ně v té době byla vzácností.
„Vzpomínám na to, jak jsme si sami vyráběli vánoční ozdoby a takzvané cetlíky. Pro stromeček chodil náš tatínek do lesa s panem Krutišem. Vždycky to byl smrček a vzpomínám, jak krásně voněl,“ říká lékař.
Cukroví pekla maminka a tatínek řídil zdobení stromečku. „O půlnoci pan Skála vždycky troubil na trumpetu nebo lesní roh fanfáru a pan farář nám dával k Vánocům betlém,“ vybavuje si Rudolf Střítecký.

Karel Matoušek,
starosta Hradce
V dětství rodina Karla Matouška bydlela u dědečka kousek od Nežárky. Tam prožíval budoucí starosta Hradce i Vánoce. „Jako dítě jsem nikdy nechápal, jak to Ježíšek dělá. Po štědrovečerní večeři zazvonil zvoneček a pod stromečkem byly dárky,“ vypráví Matoušek.
Když se pak přestěhovali do Panské ulice, pozvali dědečka na oplátku na svátky. Jako vyvrcholení večera otevřel Matouškův tatínek láhev sektu. Špuntem ale rozbil sklenění snínidlo lustru, a to se celé sesypalo dědečkovi na hlavu. „Zakryl jsem si oči, ale dědovi se jako zázrakem nic nestalo,“ vzpomíná starosta.

Alexandra Zvonařová,
etnografka
Věci do výbavy. To se vybaví Alexandře Zvonařové, když si vzpomene na to, co našla v dětství pod stromečkem. Nezlobí se. „Tehdy to tak bylo zvykem,“ míní Zvonařová.
Ježíšek ale přinášel i mnohem zajímavější dárky. „Nejlepší dárek, co jsem dostala, byl sovětský tranzistorový přijímač. To mi bylo dvanáct let,“ vzpomíná etnografka.
Krásné Vánoce jsou pro ni i ty, které prožívala se svými dětmi. Radost na fotografii z roku 1984, kde je s dcerou Nikolou, je patrná.

Jiřina Kadlecová,
ředitelka knihovny
Stejně jako Alexandra Zvonařová vnímá Vánoce i ředitelka jindřichohradecké knihovny Jiřina Kadlecová. Ráda totiž vzpomíná na svátky, které strávila se svými dětmi Honzou a Maruškou. „Nejlepší Vánoce oslavím zřejmě letos. Bude s námi totiž náš vnuk Vojtíšek, kterému je jeden a půl roku,“ dodává Jiřina Kadlecová.