Dějství II. Cattani vrací úder

Státní zástupce zvaný plzeňský Cattani chce očistit své jméno u soudu.

Žalobou na ochranu osobnosti chce bránit svoji pověst státní zástupce Libor Řeřicha. Nejvyšší správní soud v Brně sice zrušil kárnou žalobu, kterou proti Řeřichovi podala jeho nadřízená, plzeňská krajská státní zástupkyně Marie Poláková, proces mu ale ublížil. Řeřicha byl navíc po dobu osmi měsíců postaven mimo službu a pobíral jen poloviční mzdu. Vedle vrácení ušlých peněz tak bude chtít omluvu a její publikaci v novinách. Sedmičce to sdělil Řeřichův advokát Jaroslav Brož. „Člověku s jeho morálním kreditem a pověstí to zničilo renomé,“ vysvětlil.

Peníze a msta

Podle kárné žaloby měl Řeřicha pomáhat bývalému šéfovi karlovarské pobočky policejní inspekce Miroslavu Šoulejovi. Ten je od loňského listopadu obviněn ze zpronevěry více než deseti milionů korun. Kárný senát Nejvyššího správního soudu ale označil věc za neprokázanou. Senátory překvapil i důvod, kvůli kterému Poláková na Řeřichu žalobu podala.

„Od září minulého roku jsme řešili třináct žalob na státní zástupce. V drtivé většině se jedná o průtahy, ale tahle byla pro mimořádnou závažnost obvinění ze strany krajské státní zástupkyně specifická,“ zdůvodnil mluvčí Nejvyššího správního soudu František Emmert. Už dříve se objevily spekulace, že Marie Poláková podala na Řeřichu kárnou žalobu kvůli dávným osobním antipatiím. To si myslí i jeho advokát Jaroslav Brož. „Hlavní roli tu hraje osobní msta. To je proti základním pravidlům právního státu,“ uvedl Brož. Podle Řeřichových bývalých kolegů je jeho mravní selhání vyloučené. Ne nadarmo si vysloužil přezdívku plzeňský Cattani.

„Vždy byl čestný. Skvělý profesionál. Vůbec nevěřím, že se dopustil něčeho nezákonného. Poláková ho nesnáší. V plzeňské justici je to veřejné tajemství,“ uvedl pro Sedmičku již v zimě Karel Brückler, který na začátku devadesátých let pracoval společně s Řeřichou na tehdejší vojenské prokuratuře. Jako státní zástupce se Řeřicha dlouhá léta specializoval na trestné činy policistů, váží si ho i odstupující šéf krajské policejní správy Miloslav Maštera. „Nikdy jsem o jeho neúplatnosti nepochyboval,“ říká. Názor Marie Polákové nebylo možné získat, podle její sekretářky byla minulý i tento týden na dovolené.

Věc se táhne rok

Vyšetřování kauzy Miroslava Šouleje trvá od listopadu loňského roku. „Vzhledem k závažnosti případu vyšetřující orgány dělají minimum úkonů,“ říká Šoulejův advokát Jan Kocina. „Poslední svědek byl vyšetřovaný v červenci. Od té doby se nic neděje,“ doplňuje. Kdy bude vyšetřování ukončeno, nedokáže odhadnout ani Marie Kondrová z krajského státního zastupitelství v Plzni, která vyšetřování řídí.

„Policie dosud v této trestní věci neprovedla všechny důkazy, nemohu poskytnout v tomto stadiu žádné další informace,“ uvedla. Výsledek kauzy Šoulej rozhodne i o kariéře padesátiletého Řeřichy. „Pokud se prokáže, že jsem vinen, okamžitě odcházím ze státního zastupitelství,“ uzavírá „Cattani“.