Designéři navrhli budovy pro Měsíc vytvořené 3D tiskem

Projekt budov na Měsíci

Projekt budov na Měsíci Zdroj: Fosterandpartners.com

Architekti z kanceláře Foster and Partners odhalili plány na budovu na Měsíci, která by mohla vzniknout z materiálu jeho povrchu. Nafukovací konstrukci, která by byla na Měsíc dopravena ze Země, by pak stavitelé překryli skořepinou vytvořenou trojrozměrnou tiskárnou.

Tiskárny provozované roboty by požívaly zeminu z Měsíce, známou jako regolit, z níž by vytvořily vrstvený kryt. Stavba, jež by měla stát na jižním pólu Měsíce, je navržená pro ubytování čtyř osob, ale podle firmy Foster and Partners by mohla být rozšířena.

Vědecký tým z Washington State University v roce 2010 zjistil, že umělý regolit obsahující křemík, hliník, vápník, železo a oxid hořečnatý by prostorové tiskárny mohly využít k vytváření pevných objektů. Nejnovější plány jsou výsledkem spolupráce řady organizací, včetně Evropské kosmické agentury.

Konsorcium testovalo praktické využití těchto postupů na Měsíci tím, že trojrozměrnou tiskárnu, která se používá pro tisk velkých konstrukčních komponentů rozsáhlých staveb, testovali ve vakuové komoře s použitím simulovaného lunárního materiálu.

Fascinující a jedinečné

„Z praxe jsme zvyklí na navrhování pro extrémní klimatické podmínky na Zemi i na - z ekologického hlediska – využívání lokálně dostupných materiálů,“ říká Xavier De Kestelier, partnerské firmy specializované na modelování. „Šlo o fascinující a jedinečný nevrhovací proces, který vymezovaly možnosti spojené s materiálem.“

Projekt budov na MěsíciProjekt budov na Měsíci | Fosterandpartners.comNafukovací konstrukci, která by byla na Měsíc dopravena ze Země, by stavitelé překryli skořepinou vytvořenou trojrozměrnou tiskárnou

Mezi světoznámé stavby architektonické kanceláře Foster and Partners patří například stadion ve Wembley, Two World Trade Center v New Yorku nebo letiště v Pekingu.

Americká společnost Deep Space Industries (DSI) minulý týden oznámila plány na těžbu a zpracování materiálu z asteroidů, jejichž součástí jsou právě také 3D tiskárny vyslané do vesmíru. Společnost pro tyto účely vyvíjí 3D tiskárnu s názvem MicroGravity Foundry (slévárna - pozn aut.) a doufá, že bude v roce 2020 zahájí její výrobu.