Developerské seskupení Karlin Group se rozpadlo

Výstavba Nového Karlína je minulostí. Seskupení developerských firem pod hlavičkou Karlin Group, která zastřešovala v uplynulém desetiletí ambiciózní projekty obnovy této pražské čtvrti, se rozpadlo.

A s tím i urbanistická vize pro celkem padesát hektarů území, kde ještě před třemi lety plánoval developer Serge Borenstein prostavět miliardy korun. Pro své záměry se snažil přivést do Prahy i světové architekty. „V portfoliu Karlin Group zbyly plánovaná kancelářská budova Corso IIb a někdejší haly ČKD, které jsme koncem roku prodali Zdeňku Bakalovi, ale jejich přestavbu budeme realizovat,“ řekl deníku E15 Borenstein. Prodejem Thámovy haly také definitivně skončil nedávný záměr vybudovat v její části obchodní centrum pro gurmány Gourmet Palace.

Část pozemků pro další objekty si po rozdělení Karlin Group odnesli Borensteinovi bývalí partneři ze společnosti M2 Real Estate. „Dělení jsme dokončili na konci loňského roku. Vlastníme pozemek pro dříve plánovanou kancelářskou budovu Cubus a část území v Pernerově ulici,“ potvrdil výkonný ředitel M2 Petr Soukup. Borenstein, který prý přišel loni o finanční zdroj od svého zahraničního investora, se postupně zbavuje i dalších projektů, jež figurovaly pod hlavičkou Karlin Group.

#####Majetek se rozprodával delší dobu

„Před dvěma týdny jsme prodali část projektu River Gardens společnosti Karo, což je nový investor, který vstoupil na rezidenční trh,“ uvedl Borenstein. Už dříve odprodal kancelářské části River Gardens společnostem Premium Red a HB Reavis. „Stále ale zůstává pozemek pro výstavbu několika stovek bytů. Ten nyní vlastním napůl se svým partnerem, kterým je Thomas Samii ze společnosti Ungelt Partners,“ zdůraznil Borenstein.

Karlínské impérium začala skupina ořezávat ještě před tím, než vyschl tok peněz ze zahraničí. V roce 2007 si Borenstein podle svých slov připustil, že není v silách Karlin Group zvládnout všechnu plánovanou výstavbu, a tak prodal nedaleké Libeňské doky developerské firmě Crestyl. Před dvěma lety se potichu zbavil projektu na kancelářskou budovu Crystal, který získala společnost AFI Europe.

#####Plány na další projekty zůstávají

Přestože Karlin Group loni opustily desítky zaměstnanců, včetně její nejvýraznější postavy – obchodního ředitele Milorada Miškoviče, má Borenstein se zbylou hrstkou nejbližších spolupracovníků další plány. „Finalizujeme jednání o prodeji budovy Keystone zahraničnímu realitnímu fondu,“ avizuje Borenstein úspěšné završení výstavby jedné z mála kancelářských budov, které se loni v Praze začaly stavět. Zároveň se nevzdává svých záměrů v pražských Modřanech. „Před pár dny jsme rozhodli o dalším využití objektu Microny, který chceme přebudovat na lowcostové kanceláře,“ tvrdí Borenstein.