Devět zraněných žádá od magistrátu bolestné. Upadli na sněhu

Zranili se na chodníku a chtějí za to peníze od magistrátu. Zatím jich je devět.

Víc než dva měsíce si byli lidé v Karlových Varech rovni. Před náledím a sněhem. V ulicích města padaly na zem slečny na podpatcích, zahraniční turisté i pubertální studenti, kteří se jejich akrobatickým kouskům smáli. Karlovarský důchodce Jiří Svoboda je jedním z těch, kdo se nebavil. Kvůli sněhu v centru města radši nevycházel z bytu, pokud nemusel.
„Stav chodníků? Hrůza. Stačilo, když se člověk podíval na okraje silnic. Stála tam zaparkovaná auta a mezi nimi byl nahrnutý sníh. Kvůli takové bariéře pak nemůžete ani přejít na druhý chodník,“ stěžuje si muž, který bydlí se svou manželkou v Tuhnicích. Největší pastí pro manžele Svobodovy byl led, na kterém ležela tenká vrstva sněhu. „Sice chodíme pomalu, ale oba jsme několikrát upadli,“ říká muž.
Manželé Svobodovi nejsou jedinými, kdo si v zimě na karlovarské chodníky od plic zanadával. Úředníci magistrátu mají v současné době na stole devět žádostí od těch, kteří se v zimě zranili při pádu na chodníku. Nejvíc úrazů utrpěli starší lidé, a to na karlovarských sídlištích. Většinou si zlomili nebo pohmoždili nohu či ruku. Po radnici nyní chtějí odškodné, na které mají právo díky novele zákona o pozemních komunikacích. Ta majiteli chodníku přikazuje, aby je udržoval ve schůdném stavu. A většina z nich patří městu.
„Město doposud udržovalo zhruba sedmadevadesát kilometrů chodníků a stezek. Nyní mu přibylo dalších šestačtyřicet kilometrů,“ řekl Jan Kopál, mluvčí karlovarského magistrátu. Pojištění? Máme Nejvíc úsilí přitom museli zaměstnanci technických služeb vynakládat na údržbu strmých ulic. Patřily mezi ně cesty do údolí Teplé, ulice Kolmá, Vyšehradská nebo Moravská a Ondřejská.
Vedení magistrátu odhaduje, že novela zákona připraví městský rozpočet asi o dva a půl milionu korun.
„Nepředstavuje to pro nás žádnou mimořádnou organizační nebo finanční potíž,“ doplnil Kopál s tím, že odhaduje nárůst nákladů spojených se zimní údržbou přibližně na jedenáct a půl procenta.
Co však zatím radní vyčíslit nedokáží je, kolik pojišťovna vyplatí zraněným lidem. Posouzení devíti úrazů ještě nějakou dobu potrvá.
Úředníci musí věci zaprotokolovat, vyžádat si lékařské zprávy i porovnat záznamy organizací, které zimní údržbu zajišťují. Poté celou událost předají pojišťovně, se kterou magistrát uzavřel odpovědnostní smlouvu právě kvůli úrazům na městských chodnících.
Víc sněhu i úrazů Kvůli množství sněhu, které letos napadlo, řešili likvidátoři pojišťoven víc úrazů než loni. Mluvčí České pojišťovny Václav Bálek ale upozorňuje, že jejich nárůst nesouvisí s legislativní změnou, která odpovědnost za úklid převedla na majitele chodníků.
„Odhaduji, že počet úrazů letošní zimy vzrostl kvůli množství sněhu o pět až deset procent. Přesný údaj ještě neznáme, protože zima zatím neskončila,“ říká Bálek.
Pojišťovna do svých statistik započítává kromě úrazů také události, při kterých si člověk na neupraveném chodníku způsobí škody materiální.

Co zajímá úředníky:

* Správa ošetřujícího lékaře a všechny další doklady, které dokazují vzniklou újmu zraněného člověka

* Úředníky zajímá také to, kdy k události došlo, v jakém byl chodník stavu a zda při pádu byli nějací svědci

* Informace, které od zraněného člověka dostanou, porovnávají s dokumenty organizací, které pro město zajišťují zimní údržbu * Veškeré informace poté úřad pošle pojišťovně, která škodu vyhodnotí a případně zaplatí