Digitální revoluce v Africe: počet smarphonů se za dva roky zdvojnásobil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Heinrich-Boll-Stiftung

Klesající ceny chytrých telefonů způsobily v Africe horečku. Počet zařízení s připojením na internet se na kontinentu v posledních dvou letech téměř zdvojnásobil. Boom se nemá dlouho zastavit. Aktuálně je v Africe na 226 milionů smartphonů, do roku 2020 se má jejich počet více než ztrojnásobit.

Ve světě mobilní komunikace se o Africe dlouho mluví jako o poslední baště „tlačítkových telefonů“ bez internetu. To se má ale v brzké budoucnosti změnit. V současné době má mobilní telefon 557 milionů lidí (46 procent africké populace), necelá polovina z nich vlastní smartphone. Do roku 2020 by mělo vlastnit telefon na 725 milionů lidí, přičemž drtivá většina z nich by měla mít telefon s připojením na internet (konkrétně by to mělo 720 milionů smartphonů).

Jak uvádí zpráva GSMA Intelligence, smartphony zažívají v Africe boom především díky klesajícím cenám. Ještě v roce 2012 stál chytrý telefon průměrně 230 dolarů, loni už to bylo 160 dolarů. Nemalý podíl má ovšem také dotování některých telefonů, ale i technologický rozvoj sítí.

Levnější technologie vytvářejí tlak na telefonní operátory, kteří se snaží udržet tempo s aktuálním trendem. Je totiž logické, že s rozvojem smartphonů poroste spotřeba dat - GSMA předpovídá průměrnou spotřebu z aktuálních 300 MB na 4,3 GB měsíčně do roku 2020. Jen za rok 2015 se totiž zvýšil datový tok o více než 50 procent.

Do světa 3G internetu aktuálně „vstoupily“ další země - nově Alžírsko, Kamerun nebo Demokratická Republika Kongo. Země se tak postavily po bok technologických lídrů kontinentu - Keni, Egypta, Nigérie nebo Jihoafrické republiky.

Vliv na ekonomiku

Jak také zmiňuje zpráva GSMA, rychlý rozvoj mobilních technologií se příznivě odráží na tamních ekonomikách. Mobilní služby generují 6,7 procenta afrického HDP, konkrétní částkou ve výši 150 miliard dolarů ročně, uvádí GSMA.

Mobilní průmysl také nepřímo transformuje různá odvětví, jako jsou zdravotnictví, zemědělství, energetika nebo vodní hospodářství. Studie uvádí, že trh se smartphony přímo či nepřímo podpořil vznik až 3,8 milionu pracovních míst.