Do Edinburghu nejen za whisky

Edinburgh

Edinburgh Zdroj: Martin Štorkán

Kopec jako hora. Přírodní scenerie lze obdivovat hlavně v královském Holyrood parku, jehož součástí je i nejvyšší edinburský vrcholek Artušovo sedlo, který se tyčí v nadmořské výšce 251 metrů a nabízí panoramatický výhled na město. Podle slavného spisovatele Roberta Luise Stevensona je to „velikostí sice kopec, svým vzezřením ale připomíná spíše horu“.
Věrnost až za hrob. Jednou z nejsentimentálnějších pamětihodností je socha legendárního psa Greyfars Bobbyho, která se nachází nedaleko hlavní ulice Royal. Podle legendy patřil Bobby zahradníkovi Johnu Greyovi. Když muž zemřel, věrný skye teriér hlídal jeho hrob na hřbitově Greyfars Kirkyard, dokud sám o čtrnáct let později nezemřel. Místní mu po celou dobu jeho „služby“ nosili žrádlo a starali se o něj. Je pohřben nedaleko hrobu svého pána.
Dominanta. Středobodem města je Hradní skála, na níž se tyčí Edinburský hrad. Vstupenky na hradní expozici je možné koupit přes web. Hlavní edinburská chlouba nabízí několik muzejních expozic, které se věnují zejména vojenství a bezpočtu skotských válek. Nejstarší hradní stavbou je Margharetina kaple z doby krále Malcolma III. Nejzajímavější je asi památník první světové války, jejž postavil v roce 1927 architekt Robert Lorimer.
Studená koupačka. Rozmanitý Edinburgh nabízí přístup k moři. Voda je sice studená, ale návštěvníky to od skotačení ve vlnách stejně neodrazuje. Písčitá pláž skýtá výhled na přilehlé ostrovy a dostatek restaurací nabízí převážně ryby a mořské plody
„Všechno bude v pořádku“
7
Fotogalerie

Půlmilionový Edinburgh láká turisty na krásnou architekturu, bezpočet galerií a muzeí i nádhernou přírodu. Není sice největším ani nejlidnatějším skotským městem, ale konkurenční metropoli Glasgow podle místních občanů poráží v oblíbenosti hlavně díky neodolatelné atmosféře a Edinburskému hradu, který je pro Skoty národním symbolem.

Při prvním pohledu na hlavní město Skotska zaujme nesoulad mezi ponurými vršky budov a jejich spodní částí, která většinou slouží jako restaurace nebo obchod a podle toho je obarvená. V kontrastu s opršenými historickými stavbami je třeba červené Cross Cafe, hnědý McDonald’s nebo bílá prodejna Applu.

Turistickým centrem hlavního skotského města je ulice Královská míle, jež vede od paláce Holyroodhouse až k hradu. Je přehlídkou pouličních umělců, gastronomie a obchodů s kašmírovými šálami, a především s tvídem. Ten se ručně tká na ostrovech Harris a Lewis na Vnějších Hebridách a vyniká svou kvalitou. Jeho přísně kontrolované výrobě se věnuje i zákon Harris Tweed Act z roku 1993.

Za návštěvu stojí i skotská národní galerie moderního umění. Už jen proto, že na čele klasicistní budovy svítí modrý neonový nápis „Všechno bude v pořádku“. Ve dvou budovách je možné vidět například méně známé obrazy od Picassa nebo rozsáhlou sbírku děl popkulturní ikony Andyho Warhola.

Město ale nabízí kromě historie a kultury i krásnou přírodu. Autobusem z centra se dá dojet k mořskému pobřeží s několikakilometrovou písčitou pláží. U moře je možné navštívit i jachtu Britannia, která absolvovala několik novomanželských plaveb členů královské rodiny a ke své potřebě ji až do roku 1997 využívala královna Alžběta II. Nyní kotví v edinburském Leithu a slouží jako muzeum.

V Edinburghu se dá ale chodit i po kopcích. Za jeden den lze obejít všechny tamní vrcholy – Hradní skálu, Caltonův kopec s památníkem skotského filozofa Dugalda Stewarta a nejvyšší edinburský vrchol Artušovo sedlo.

Samostatnou kapitolou návštěvy Edinburghu jsou bary a restaurace. Město Do Edinburghu nejen za whisky nabízí hlavně mezinárodní kuchyni, ale za vyzkoušení rozhodně stojí místní národní jídlo haggis, což je vlastně jehněčí variace na české jitrnice a jelita, a tradiční ryba s hranolky. Jinak je možné navštívit bezpočet pivnic a barů s místní hlavním vývozním artiklem – jednosladovou skotskou whisky. Ta se vyrábí v palírnách po celé zemi. Hlavními oblastmi, kde se ječmenný nápoj destiluje, jsou ale vysočina, nížina, Campletown, Speyside a ostrov Islay, kde vzniká whisky s typickou rašelinovou chutí. Zajímavé je, že nápoj během několikaletého zrání v sudech nepodléhá zdanění, to přijde až s případným stáčením. Z několika jednosladových whisky se vyrábí whisky míchaná. Cílem producentů je dosažení jemnější a vyváženější chuti.