Do jezírka nám budou padat děti, bojí se rodiče ze sídliště Na Plachtě

Okrasné jezírko na Plachtě, do nějž město investovalo miliony korun, je nebezpečné, bojíme se o zdraví svých dětí, tvrdí obyvatelé tamního sídliště.

Mezi domy na sídlišti na hradecké Plachtě vyrostlo nové okrasné jezírko – tedy spíše jezero. Za patnáct milionů ho tam nechalo postavit město. A zatímco někteří lidé neváhali při koupi bytu zaplatit padesát tisíc korun navíc, jen aby měli na jezírko výhled, jiní si na něj tvrdě stěžují. Hlavně rodiče se bojí, že do hluboké vody budou jejich malé děti padat.

„To jezírko je zbytečné. Je tady spousta mladých rodin s dětmi a není tady ani hřiště. Jezírko není nijak zabezpečené, aby tam někdo nespadl. Nevím, proč je tak hluboké a kolik tam bude nakonec vody. Jsou tam navíc kameny, o které se děti při pádu mohou zranit,“ postěžovalo si redaktorům Sedmičky hned několik tamních maminek.

Město se brání, že hloubka jezírka není náhodná – určila ji výška odtoku a přítoku vody do jezírka. S řešením stavby se navíc podle úředníků mohl každý zájemce o bydlení v lokalitě seznámit dopředu.
Jenže v písemné výzvě na veřejnou zakázku samo město uvádí průměrnou hloubku jezírka 1,2 metry. Už na první pohled je jasné, že voda zde bude hlubší. Žádné zabezpečení, aby do něj někdo nespadl, se však nechystá. „Jezírko je navrženo jako součást krajinného prvku, proto také není navrhováno kolem něho oplocení či zábrany,“ vysvětlil náměstek primátora Josef Malíř.
Lidé by rádi znali odpověď i na další otázku. „Proč v době finanční krize, kdy i město musí šetřit, dává nemalé peníze do stavby okrasného jezírka na sídlišti, budovaném soukromým investorem?“ ptá se hradecký lékař Otto Kučera.

Okrasné jezírko se prý začalo plánovat už v roce 1998, mělo být lákadlem pro investory v době, kdy v Hradci bytová výstavba ještě neprobíhala v tak velkém měřítku. V roce 2004 se stalo součástí smlouvy o spolupráci mezi soukromým investorem a městem. Zatímco jinde město podpořilo výstavbu bytů vybudováním sítí, na Plachtě, kde by ho to stálo 90 milionů korun, si raději zvolilo levnější jezírko.
„Smlouva je pro obě strany závazná. Není tedy možné činit ze strany města jednostranné kroky vedoucí k zásadním změnám projektu,“ sdělil Malíř.

Výhled na jezírko? Padesát tisíc navrch

Prodejce bytů však na jezírku vydělal. „Šlo o to, jestli si vybereme byt s výhledem na jezírko nebo na druhou stranu. Za výhled na jezírko jsme zaplatili padesát tisíc navíc,“ prozradila mladá žena z bytového domu hned u jezírka, která nechtěla zveřejnit své jméno.
Kdy se jezírko naplní vodou, ještě není jisté. Město chce prorazit zákaz České inspekce životního prostředí na vyhloubení zbytku svodnice – koryta, kterým by voda měla přitékat z lesních nádrží Češík I a Češík II. Celý systém má prý sloužit i jako protipovodňová ochrana. Ochranáři zase upozorňují, že svodnice odvodní vzácné mokřadní louky u TJ Jezdec.

Některé obyvatele sídliště pak znepokojuje posudek hydrogeologů. Zatímco projektanti tvrdí, že z lesních nádrží bude přitékat dostatek vody, hydrogeologové považují výstavbu jezírka, co se týče množství a kvality vody, za problematickou. Poukazují na sezonní výkyvy průtoku vody, vysychání a nutnost čerpání vody z dalšího zdroje. „Čerpání podzemní vody v letních a podzimních měsících prohloubí minimální stavy podzemních vod, a tak nelze vyloučit statické poruchy okolních staveb,“ uvádí posudek.

„Během dvou týdnů stavby jezírka mi v bytě popraskaly nosné zdi,“ říká Otto Kučera, který však nevylučuje, že důvodem mohlo být i něco jiného.
Město se odvolává se na projektanta, který hrozbu narušení statiky domů odmítá.