Do Košic nejen za kulturou a historií

Košice

Košice Zdroj: Foto Libor Budinsky

Košice Od jara do podzimu se tu střídá jeden festival za druhým a do města přijíždí spousta nových turistů. Důvod je jednoduchý. V letošním roce patří východoslovenské metropoli titul Evropské město kultury, díky čemuž Košice alespoň symbolicky na pár měsíců překonaly svého odvěkého rivala Bratislavu.

Kosmopolitní město

Košice jsou pro Čechy relativně vzdálenou destinací. Přesto desetihodinová jízda autem či vlakem stojí za jejich návštěvu. Pestrá historie a ještě pestřejší složení obyvatelstva zde vytvořily unikátní atmosféru, již nenajdete na žádném jiném místě bývalého Československa. Snad i kvůli tomu byly Košice vždy mnohem kosmopolitnější než zbytek Slovenska a v době rozpadu společného státu představovaly hlavní baštu federalismu. A to jim zůstalo i dnes.

KošiceKošice | Foto Libor BudinskyVe městě je dodnes spousta kostelů nejrůznějších církví – od katolické katedrály přes evangelické a pravoslavné kostely až po synagogu

„Košice jsou typickým příkladem multikulturního města, neboť zde po staletí žili vedle sebe Slováci, Maďaři, Němci a Židé. Ostatně ve městě je dodnes spousta kostelů nejrůznějších církví – od katolické katedrály přes evangelické a pravoslavné kostely až po synagogu, což je velký unikát,“ vysvětluje místní průvodce a spisovatel Milan Kocún, který je zřejmě největším znalcem historie města a pravidelně pořádá tematické procházky po místních památkách. Na Kocúnových webových stránkách si také můžete zakoupit některou z jeho knih o Košicích.

Štědrý kohoutek dotací

Město má i dnes celou řadu tváří. Na jeho okraji sice stojí značně vybydlená romská sídliště, ale skvostně opravené centrum by mohlo Košicím závidět mnoho slovenských i českých měst. Hlavní náměstí totiž prošlo velmi velkorysou a nákladnou rekonstrukcí, která mu vrátila jeho dávno zašlou slávu. A tak místo opuštěných a zničených domů, které si pamatují návštěvníci z počátku devadesátých let, zde stojí krásně zrekonstruované paláce. A znovu ožilo také oblíbené korzo, které je od jara do podzimu plné lidí a večer co večer vyzařuje romantickou, téměř středomořskou atmosférou.

KošiceKošice | Foto Libor BudinskyCentrum Košic se může pyšnit velkou architektonickou rozmanitostí

Velkou devízou náměstí je především jeho architektonická rozmanitost, neboť tu vedle sebe stojí gotické paláce, renesanční kostely či secesní domy, přičemž každá stavba má jinou barvu a jiný tvar. Náměstí lemují mladé platany a během svátků dokonce ožívají zrekonstruované tramvajové koleje, po kterých jezdí starobylá koňka.

V loňském roce byly opraveny další objekty v širším centru, které po mnoha letech chátrání znovu ožívají. Status Evropského hlavního města kultury pro rok 2013 totiž Košicím přinesl téměř sto milionů eur, které město dostalo na vybudování kulturní infrastruktury.

Po stopách Warhola i Máraie

Košice nabízejí návštěvníkům spoustu zajímavých zážitků. Jedním z největších magnetů je výstavní gotická katedrála, která se může pochlubit hned několika unikáty. Třeba dvojitým schodištěm, které je navzájem propojené, či velmi zvláštním železným oltářem, jehož podivná historie začala před sto lety v době zbrojení před první světovou válkou. Oltář byl totiž vytvořen ze zbraní, které vojáci používali na frontě.

KošiceKošice | Foto Libor BudinskySoukromá sbírka děl Andyho Warhola v galerii hotelu Múza

Milovníci umění se však raději vydají po stopách dvou slavných umělců, jejichž jméno je s Košicemi a východním Slovenskem spojené. Tím prvním z nich je košický rodák Sándor Márai, který patří mezi nejslavnější světové autory (pocházel z maďarské rodiny a psal maďarsky) a jehož slavná novela Svíce dohořívají patří ke klenotům světového literárního dědictví.

Pokud máte raději výtvarné umění a zvláště pop-art, můžete v Košicích navštívit největší soukromou sbírku děl Andyho Warhola v celé střední Evropě – soukromá galerie je umístěná v hotelu Múza. A pokud mluvíme o slavném newyorském bohémovi, je třeba připomenout, že se každý rok v Košicích koná vyhlášená warholovská party.

KošiceKošice | Foto Libor BudinskyV Košicích se každoročně koná warholovská party

Výlet na Tokaj

Když už budete v Košicích, určitě si udělejte výlet do nedaleké vinařské oblasti slovenského Tokaje, kde v několika vesnicích vyrábí slavné přírodně sladké víno, které francouzský král Ludvík XIV. nazval králem vín a vínem králů.

Tajemstvím zdejšího regionu je ušlechtilá plíseň, která v době dlouhých teplých podzimů napadá hrozny na vinicích a mění je v slaďoučké cibéby, které jsou pro svou vysokou cukernatost základem při výrobě tokajských tří- až šestiputňových výběrů (cibéby se sbírají samozřejmě ručně a je to velmi zdlouhavá a namáhavá práce).

Pokud chcete ochutnat špičková tokajská vína, zastavte se například ve Velké Trni ve vinařství rodiny Ostrožovičů či naopak v Malé Trni ve vinařství rodiny Macíkových, která v poslední době získala několikrát titul slovenského vinařství roku. Vína z obou vinařství však samozřejmě můžete ochutnat i nakoupit v Košicích, ale přímo ve vinařství chutnají vždycky nejlépe.

Co vyzkoušet

Pokud se vám nechce jet dlouhou štreku na východní Slovensko autem, můžete využít službu Českých drah v podobě autovlaku. V Praze na hlavním nádraží naložíte automobil na speciální vagon, načež se vyspíte v lůžkovém voze a ráno se probudíte na nádraží v Košicích. A ještě ušetříte za benzin (více informací na cd.cz/autovlak).

KošiceKošice | Foto Libor BudinskyVýjimečné tokajské víno Milénium

Co ochutnat

Pokud máte rádi tokajské, vyzkoušejte jedno z nejlepších tokajských vín, které připravil slovenský vinař Macík. Jmenuje se Milénium a je vyrobené z vína z výborného ročníku 2000. Navíc se připravuje moderní metodou bez oxidace, takže přestože jde o velmi sladké víno, v chuti je příjemně svěží a ovocné.

Kde se zastavit

Pokud přece jen pojedete autem, zastavte se při zpáteční cestě na Štrbském Plese, kde můžete pár dní relaxovat v nádherném hotelu Kempinski, který stojí přímo na břehu vysokohorského jezera a z jehož bazénu či restaurace je famózní výhled na Štrbské pleso obkroužené zasněženými vrcholky Vysokých Tater. Díky unikátní poloze a špičkovému designu patří tento hotel k nejkrásnějším na celém Slovensku.