Do nových bytů fouká i teče

Vady v bytech v domě na Plánické ulici není kde reklamovat. Stavební firma zkrachovala.

Když se na podzim roku 2005 nastěhovali manželé Jan a Hana Medlínovi do nového bytu v Plánické ulici, věřili, že si pořídili bydlení svých snů. Jenže už po roce jejich ideály i ideály dalších nájemníků ze šedesáti bytů v domě vzaly zasvé. Popraskané zdi v obýváku, obkládačky v kuchyni, místy vyboulená podlaha, drolící se omítka nebo pohnuté dveře do koupelny, které už nešly ani zavřít.

S reklamací ale mají tamní lidé smůlu. Na Stavební podnik Klatovy, který výběrové řízení na stavbu šedesáti bytů se státní dotací vyhrál, dva roky po kolaudaci stavby vyhlásili konkurz. První závady se objevily už v roce 2006. Nájemníkům se nelíbilo neustále svítící nouzové osvětlení, které zákonitě navyšovalo náklady. „O rok později začalo zatékat střechou, pak se k tomu přidala opadající fasáda,“ mluví o vadách Věra Šedivcová z klatovské radnice. Stavební podnik, který ze zákona musí odstranit vady v rámci reklamace po dobu delší než deset let, se z počátku k chybám hlásil.

Při poškozené fasádě navozili zaměstnanci materiál k domu. S opravou začali. Ale nedokončili ji. Dům se stavěl s dvacetimilionovou dotací ze Státního fondu rozvoje bydlení. A budoucí nájemníci skládali členské vklady. Na největší byt o velikosti 3+1 i s parkovacím místem v suterénu to bylo 380 tisíc korun. Proto radnice vlastní jedenapadesátiprocentní podíl a zbytek nájemníci sloučení do stavebního a nájemního družstva.

Další opravy v domě zadávalo město jiným firmám. Mnohé z nich už ale platili nájemníci z družstevních peněz. Radní sice uplatnili své pohledávky v konkurzu, ale k tomu, že peníze dostanou, jsou skeptičtí. Do dnešní doby činí náklady na všechny opravy tři čtvrtě milionu korun. K tomu, že je dům postaven s vadami, se vyjádřili i znalci. Podle jejich posudku například úplně chybí štítová zeď. Proto se objekt dává do pohybu a zdi praskají. Špatně udělané byly i dvě terasy nad prvním nadzemním podlažím. A neustálé zatékání jimi způsobilo i poničení fasády. Když fouká u televize Vady vykazují i jednotlivé byty. Nejhůř asi dopadli právě Medlínovi, kteří bydlí v přízemí. „Na zdech se objevovaly praskliny. Do některých se dal strčit i prst. Do bytu neuvěřitelně táhlo. Když jsme seděli u televize, cítili jsme, jak na nás fouká,“ popisuje Hana Medlínová.

„Předloni v červenci, když byly prudké deště, se nám hnuly dveře od koupelny natolik, že už nešly zavřít. Začaly praskat obkládačky v kuchyni a také podlahy se místy vyboulily, hlavně v předsíni,“ dodává žena. V bytě se už vystřídalo hodně dělníků. „Při prvních prasklinách ještě přišli ze Stavebního podniku. Vyřezali kus zdi, přiložili mřížku a bylo hotovo. Jenže po roce to bylo znovu, třeba na jiném místě. To už jsme několikrát na různé vady upozorňovali a nic se nedělo,“ říká Medlínová. Zima je podle jejích slov nejhorší období. Ta se pokaždé na bytě i domě něčím podepíše. Při letošní se vady začaly objevovat v předsíni. „Tohle ale není žádné bydlení, jaké jsme si představovali,“ říká. Jan Medlín si nechal vypracovat nezávislý posudek od statika. Zatím jej nemá úředně ověřený, ale už nyní je jasné, že dům vykazuje konstrukční vady. „Proč bych měl platit velké peníze za byt, který ani neodpovídá standardu?“ ptá se Medlín.

Manželé se také bojí toho, že byt ztratí na ceně. Prodat jej mohou až po dvaceti letech od výstavby, tak jsou postavená pravidla pro nájemní byty se státní dotací a spoluúčastní nájemníků. „Jenže kdo by takový byt pak chtěl?“ ptá se muž. Nová pravidla Z výstavby domu v Plánické ulici se zřejmě ponaučili i radní. Z rozpočtu města, které má na objektu majetkovou účast, už odešly nemalé peníze. Proto nyní radní nastavili nová pravidla při zadávání veřejných zakázek. Ta už začala platit od března v praxi. Už nebude rozhodovat nejnižší nabízená cena, ale výběrová komise se bude zajímat o postavení firmy na trhu, její finanční způsobilost a dosavadní reference. „To abychom nedopadli jako v případě Stavebního podniku Klatovy, kdy se v průběhu reklamační doby na dům v Plánické ulici objevila celá řada závad. Bohužel už je není kde uplatnit,“ říká klatovský místostarosta Jiří Štancl. Dalším kritériem pro výběr firmy bude i využití práce místních lidí, takže přednost by měly dostat firmy z okolí Klatov. „Není to žádné zvýhodňování, všechno je v mezích zákona,“ připomíná Štancl.