Do Piemontu za lanýži a barbarescem

Nejznámější piemontské vinařství – Marchesi di Grésy

Nejznámější piemontské vinařství – Marchesi di Grésy Zdroj: Libor Budinsky

Bohatá krajina plná skvělého vína a mimořádné gastronomie. Už samotný příjezd do Piemontu je velkolepý. Přestože réva je už dávno sklizena, zdejší kopečky mají magickou atmosféru, která je stejně slavná jako vína ze zdejších obcí Barola a Barbaresca, po kterých šílí všichni labužníci a gurmáni.

Velkolepá vína

Když člověk zavítá do Piemontu, musí si do itineráře chtě nechtě zařadit návštěvu několika vinařství. Jedním z nejznámějších v Barbarescu je vinařství Marchesi di Grésy, s nádherným vinařským domem položeným uprostřed vinic. Hlavní duší vinařství je Alberto di Grésy, který víno připravuje již čtyřicet let a je ztělesněním propojení tradice a moderní technologie. Za zkoušku stojí například Barbaresco 2007 z vinice Martinenga, které je svěží, bohaté a harmonické, a pokud si ho koupíte domů, ještě se vyplatí nechat ho pár let uležet. Naopak ve špičkové kondici je již nyní Barbaresco Camp Gros ročníku 2003 s úžasnou vůní i chutí, či spíše „mezinárodní“ Gaiun (2001), který ležel ve francouzském sudu.

Lorenzo Alutto (v popředí)Lorenzo Alutto (v popředí) | Libor BudinskyVinař Lorenzo Alutto (v popředí) se chystá do Prahy, kde budou jeho vína doprovázet lanýžové menu v restauraci Bellevue

Popelka Barbera

Jen kousek odtud stojí vinařství mladšího a menšího vinaře Lorenza Alutta. Jeho Barbaresco Rabaja 2008 z výtečných poloh je zatím ještě tvrdé, ale je vidět, že to je krásné mužské a složité víno s bohatou a dlouhou dochutí, zatímco ’07 je teplejší, ovocnější a víc bude sedět ženám. Stejně jako víno z ročníku ’09. Ale za ochutnání stojí i jeho Barbery. V porovnání s Nebiolem (z něhož se dělá Barbaresco) má Barbera velký hrozen, je bohatá na kyseliny, ale nemá tolik tříslovin. A tak zatímco víno z révy Nebiolo je oblíbené jako mužské víno, protože je tvrdší a má výraznější taniny, Barbera byla vždycky považována za obyčejné víno pro normální spotřebu. „Běžně se pila k obědu či ke svačině, ale nikdy nepatřila na slavnostní stůl. Právě rychlost je u Barbera velkou výhodou – na velká Barola se totiž musí čekat několik let. Barbera je hotová téměř hned,“ vysvětluje Lorenzo Alutto na snové terase svého vinařství. A jeho Barbera překvapuje nádherně temnou barvou, intenzivní ovocnou vůní a chutí. A hlavně lahev pořídíte za nějakých osm eur, kdežto za Barbaresco zaplatíte 20 eur.

Ochutnávka lanýžů

Pojďme se ještě vrátit k vyhlášeným piemontským lanýžům, jejichž cena se pohybuje kolem sto tisíc korun za kilogram. „Nejlepší jídla s lanýži jsou úplně jednoduchá, třeba ztracená vejce s nastrouhanými lanýži či jednoduchá pasta tajarin osmažená na másle a ochucená lanýži,“ vysvětluje Alutto, který se právě chystá do Prahy, kde budou jeho vína doprovázet lanýžové menu v restauraci Bellevue. Pokud je chcete ochutnat přímo v Piemontu, doporučuje návštěvu michelinské restaurace La Ciau del Tornavento. Ale není to levná záležitost – zatímco běžné šestichodové menu zde stojí 80 eur, lanýžové 300 eur. Klenotem této restaurace je navíc její vinný sklep patřící k těm nejlepším v celé Itálii. Ve sklepě je uloženo 60 tisíc lahví od 450 výrobců v hodnotě tří milionů eur. Do sklepa vás klidně vezmou a naservírují aperitiv, takže se můžete těšit na mimořádný zážitek.

Co přivézt

Pokud se vydáte na trh do Alby, můžete si vedle lanýžů koupit také lanýžové oleje, lanýžové těstoviny či lanýžové klobásy.

Kde bydlet

Jen pět minut autem od Alby stojí rodinný hotýlek Casa Nicolini s výhledem na údolí plné vinic. Pokoje jsou zařízené v rustikálním stylu, stojí od 80 eur za dvojlůžkový pokoj (více na casanicolini.com).